Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 21 oktober 2005 - Eerste laagverrijkte splijtstof in reactor Petten

Vanmorgen is de onderzoeksreactor in Petten voor het eerst opgestart met een aantal splijtstofelementen met een verrijking van minder dan 20%. De reactor zal in een periode van 7 maanden gegfaseerd overgaan van hoogverrijkte naar deze laagverrijkte splijtstof. Hiermee levert reactorexploitant NRG een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde inspanningen om het gebruik van het proliferatiegevoelige hoogverrijkt uranium te voorkomen. De productie van nucleaire medicijnen in de reactor zal, net als de onderzoeksactiviteiten voor kernenergie, door deze omschakeling slechts minimaal worden beïnvloed.

In mei 2006 zal de volledige omschakeling zijn voltooid. De Nederlandse overheid verleende in februari 2005 een nieuwe Kernenergiewet vergunning voor de reactor, waarin het gebruik van laagverrijkte splijtstof is opgenomen.

De onderzoeksreactor in Petten levert ruim 60% van de nucleaire medicijnen voor Europese ziekenhuizen. Circa 20.000 patiënten per dag worden hiermee behandeld. Tevens vervult de reactor een belangrijke rol in het Europese onderzoek naar materialen en innovatieve splijtstoffen voor een nieuwe generatie kerncentrales, kernfusie technologie en recycling van radioactief restafval. Met de omschakeling naar laagverrijkte splijtstof is het reactorbedrijf voor de komende jaren zeker gesteld.

Voor meer informatie:

Juliette van der Laan, NRG Persvoorlichting

Telefoon: 0224 - 56 4967 / Mobiel: 06 - 10148943

Website: www.nrg-nl.com / Email: j.vanderlaan@nrg-nl.com