D66

De bewindlieden Medy van der Laan (Cultuur), Laurens Jan Brinkhorst en Karien van Gennip (Economische Zaken) investeren de komende drie jaar 15,4 miljoen euro om de banden tussen cultuur en economie te versterken. Daarmee wordt de voor de economie belangrijke creatieve sector versterkt en kan de cultuursector beter van het bedrijfsleven profiteren. De bewindslieden presenteerden afgelopen vrijdag de nota Ons creatieve vermogen, met voorstellen voor een creatieve kenniseconomie.

Creativiteit is volgens Medy van der Laan een essentieel onderdeel van de kenniseconomie en de moderne samenleving. Zij wijst er op dat in vormgeving, architectuur en andere onderdelen van de Nederlandse creatieve industrie 230 duizend mensen werken, terwijl de werkgelegenheid in deze sector de afgelopen jaren met 34 procent groeide. Daarnaast maakt een breed gesubsidieerd aanbod van musea, concertzalen en theaters onze steden aantrekkelijk voor toeristen en bedrijven. `Veel kennisintensieve bedrijven vestigen zich daar, waar een rijk cultureel klimaat is en waar hun hoogopgeleide werknemers graag wonen. Het is dan ook goed wanneer gemeenten en provincies geld in de eigen culturele voorzieningen te steken. Cultuur is een investering, geen kostenpost'.

`Creativiteit is een van de sterke punten van Nederland', vervolgt Van der Laan, `maar we benutten de kansen nog te weinig. Ik zie het versterken van de band tussen creativiteit en economie als één van mijn speerpunten als staatssecretaris.' Niet alleen Van der Laan hamert voortdurend op het belang van kunst, cultuur en andere creativiteit voor de economie; ook het door de regering ingestelde Innovatieplatform adviseert de creatieve industrie te versterken.

Creativitiet in economie versterken

Van der Laan, Brinkhorst en Van Gennip stellen acht miljoen euro beschikbaar voor een Creative Challenge Call: bedrijven die een projectvoorstel indienen dat nieuwe netwerken tussen bedrijfsleven en de creatieve industrie vormt of bestaande banden versterkt, kunnen van het Rijk een bijdrage krijgen. Er komt ruim drie miljoen euro beschikbaar voor "creatieve starters". Nu is het voor deze bedrijven en organisaties vaak moeilijk om aan krediet te komen. Intellectueel eigendom kan beter worden benut met het Creative Commons-plan. Er wordt 600.000 euro geïnvesteerd om ondernemerschap tot vast onderdeel van het kunstonderwijs te maken. Bovendien willen de drie bewindslieden de creatieve exportpositie van Nederland versterken met collectieve marketing van Nederlands design.

`De Rotterdamse Erasmusbrug is een mooi voorbeeld waartoe een sterke band tussen cultuur en economie kan leiden', meent Van der Laan. `Die brug bracht vormgeving en esthetiek in het hart van een de grootste havens van de wereld, maakte vernieuwing van een in verval geraakt stadsdeel mogelijk en leidde tot nieuwe bedrijvigheid op de Kop van Zuid'.

Impuls voor cultureel mecenaat

Nederlandse culturele instellingen profiteren, in vergelijking met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, nog te weinig van bijdragen van particulieren en bedrijven. De ministeries van OCW en EZ reserveren daarom 1,4 miljoen euro voor een bureau dat het cultureel mecenaat (het steunen van kunst en cultuur door particulieren) moet gaan versterken. Dit bureau is opgezet naar het model van het Britse Arts & Business en gaat nieuwe relaties leggen tussen bedrijven, particulieren en culturele organisaties. De fiscale voordelen van cultureel beleggen worden nadrukkelijker onder de aandacht van potentiële investeerders gebracht en het streven is om vóór eind 2005 ten minste twee culturele beleggingsfondsen te laten functioneren. De afschaffing van het schenkingsrecht voor goede doelen, die het kabinet deze week aankondigde, vormt een verdere impuls voor het cultureel mecenaat. Culturele instellingen zijn in de toekomst geen belasting meer verschuldigd over de giften en erfenissen die zij ontvangen. Op dit moment betalen ze nog acht procent.

Van der Laan: `Met gulle bijdragen van bedrijven en particulieren krijgen culturele instellingen meer vrijheid om bijzondere dingen te doen. Dat wil ik stimuleren. Dat wil trouwens niet zeggen dat we de steun musea, theaters en orkesten aan de markt overdragen. De overheid heeft een taak te zorgen voor een goed cultureel klimaat. Maar als culturele instellingen naast de overheidsbijdragen ook meer van particuliere bijdragen kunnen profiteren zal dat tot nieuwe, mooie resultaten leiden'.

21-10-2005 10:08