Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Sterftecijfers openbaar?
Onderwerp: Sterftecijfers openbaar?
Uitzenddatum: Vrij. 21 oktober 2005, 20.30u

Het aantal mensen dat jaarlijks in een Nederlands ziekenhuis overlijdt kan met enkele duizenden worden verminderd. Dat stelt de Britse professor sir. Brian Jarman in Netwerk. Hij onderzocht van 93 Nederlandse ziekenhuizen de sterfgevallen.

Mortaliteitscijfers
In Groot-Brittannië kun je ziekenhuizen vergelijken op basis van de mortaliteitscijfers. Ziekenhuizen in Nederland zijn huiverig om de mortaliteitscijfers vrij te geven. Volgens hen zegt het niets over de kwaliteit van een ziekenhuis. Zo is het cijfer afhankelijk van de hoeveelheid oude patiënten, het aantal spoedopnames en de soort ziektes die het ziekenhuis behandelt.

Methode
De Britse emiritus hoogleraar epidemiologie Brian Jarman heeft samen met het Institute for Healthcare Improvement (IHI) in Boston een methode ontwikkeld om deze sterftecijfers per ziekenhuis te corrigeren en te verbeteren. De Reinier de Graaf Groep is het enige ziekenhuis in Nederland dat meedoet aan het programma.

Juist het openbaar maken van de cijfers dwingt ziekenhuizen hun prestaties te verbeteren, stelt Jarman vanavond. Netwerk bracht ook een bezoek aan het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Minister Hoogervorst reageert.
Links:
Mortaliteitsonderzoek in ziekenhuizen (Reinier de Graaf Groep)