Ministerie van Buitenlandse Zaken

Pakistan

Nederland stuurt veldhospitaal naar Pakistan

Persbericht

Ministerie van Defensie

Ministerie van Buitenlandse Zaken

21 oktober 2005

Nederland stuurt veldhospitaal naar Pakistan

Nederland zendt een mobiel veldhospitaal uit naar het door een aardbeving getroffen gebied in Pakistan. De Nederlandse regering reageert hiermee op een verzoek van de Pakistaanse autoriteiten aan de NAVO-lidstaten.

Het veldhospitaal is afkomstig van het mariniersbataljon dat de afgelopen drie maanden verkiezingssteun leverde aan de ISAF-missie in Afghanistan. De missie van het bataljon eindigt per 26 oktober aanstaande. Als gevolg van deze nieuwe opdracht keert het veldhospitaal van de eenheid na beëindiging van haar missie niet terug naar Nederland, maar wordt zo snel mogelijk overgevlogen naar Pakistan.

Het veldhospitaal is een snel inzetbare medische faciliteit met chirurgische, röntgenologische, tandheelkundige en verpleegcapaciteit. Dit soort militaire installaties zijn bij uitstek geschikt om in rampgebieden te worden ingezet. Het aantal militairen dat aan het veldhospitaal is toegevoegd bedraagt circa 80 militairen. Het hospitaal zal de komende drie maanden in Pakistan worden ingezet.

Op verzoek van Pakistan levert de NAVO met deze operatie assistentie bij de uitvoering van de voorgezette hulpoperatie in het land. De operatie wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit komt bovenop de 14 miljoen euro die minister Van Ardenne eerder al beschikbaar heeft gesteld om de eerste noden in het getroffen gebied te lenigen.

Noot voor de redactie /