Gemeente Amsterdam

Burgemeester houdt Multatulilezing

21 oktober 2005
---
Djoe Lan Tan

Burgemeester Cohen hield 21 oktober de Multatulilezing. In zijn lezing ging de burgemeester in op de vraag op een minderheid rechtens zichzelf kan blijven. De Multatulilezing wordt jaarlijks gehouden en staat altijd in het teken van de vraag hoe de toenemende confrontatie van culturen in zowel de nationale als de internationale gemeenschap een verrijking kan betekenen in plaats van een bedreiging.

Burgemeester Cohen beantwoorde de vraag: "Kan een minderheid rechtens zichzelf blijven?" met de volgende woorden:" * Geen collectieve groepsrechten, geen recht om zichzelf te blijven, geen erkenning als nationale minderheid in Nederland voor "de allochtonen" of "de moslims", behoudens de mensenrechten die in de Grondwet en in diverse Europese en Internationale Verdragen in zake de rechten van de mens zijn neergelegd * Wel bescherming van "allochtonen" en "moslims" als individu, ook als men gemeenschappelijk of als collectief optreedt, om zichzelf te blijven op basis van de grondwettelijke vrijheden die voor iedereen in Nederland gelden.

Ons rechtstelsel, met zijn nadruk op het garanderen van de traditionele pluriformiteit van de Nederlandse samenleving is de revue gepasseerd en we hebben geconstateerd dat dat stelsel naar behoren functioneert. Daar mogen we trots op zijn".

De burgemeester constateerde in zijn lezing dat als het om de plaats van de minderheden in onze samenleving gaat, niet zozeer "het recht", maar de verhouding tussen burgers onderling tot fricties leidt: "Verschillende individuen en collectieven, die "zichzelf willen blijven" en daarmee aanschuren tegen anderen die op een andere manier aan dat "zichzelf blijven" gestalte geven, komen met elkaar in conflict, en weten niet hoe ze die conflicten moeten oplossen. Dat leidt tot onbehagen en een sfeer van angst, vervreemding en bedreiging.

De maatschappelijke achtergronden daarvan, zowel in hun nationale als in hun internationale dimensies, zijn de revue gepasseerd. We hebben gezien dat we alles op alles moeten zetten om verdere polarisatie te voorkomen, dat we daarbij vele krachten in de Nederlandse samenleving zullen moeten mobiliseren. Hoe, heb ik proberen aan te geven aan de hand van de aanbevelingen van Prof. Ervin Staub die een proces van discussie, ontmoeting, respect en dialoog aanraadt.

Een proces dat we de tijd moeten geven en waarmee we door moeten gaan, zelfs in moeilijke tijden."

Klik hier voor de volledige tekst.

De Multatulilezing

In de Grote Kerk te Breda werd vrijdag 21 oktober voor de negende keer de Multatulilezing gehouden. Dit initiatief is gestart in 1996 en wordt jaarlijks georganiseerd, beurtelings in Breda en in Leuven.

Het centrale thema van de lezingen is altijd de zoektocht naar het antwoord op de vraag hoe de toenemende confrontatie van culturen in zowel de nationale als de internationale gemeenschap een verrijking kan betekenen in plaats van een bedreiging.

Stichting Multatulilezing Nederland

De Stichting Multatuli lezing Nederland is verantwoordelijk voor de Multatuli lezing in Breda. De Stichting werkt nauw samen met het COS West en Midden Brabant, centrum voor internationale samenwerking.

De lezingen zijn vernoemd naar het pseudoniem van de Nederlandse schrijver Eduard Douwes Dekker. Onder zijn pseudoniem Multatuli schreef hij Max Havelaar dat speelt ten tijde van koloniaal Indonesië. Hierin houdt hij een pleidooi vóór mensenrechten en tégen onderdrukking en uitbuiting door de bestuurder, of dat nu een inlands hoofd of een Nederlandse bewindvoerder was.

Hoofdsponsor Cordaid

De ontwikkelingsorganisatie Cordaid is hoofdsponsor van de Multatuli lezing. Cordaid vormt samen met Memisa, Mensen in Nood en Vastenaktie een van de grootste internationale ontwikkelingsorganisaties. Gesteund door een half miljoen mensen in Nederland werkt Cordaid met ruim duizend partners wereldwijd aan een menswaardig bestaan voor armen en rechtelozen. www.cordaid.nl