Stichting Wakker Dier

Opnieuw batterijtypische sporen op scharreleieren

Persbericht - 21 oktober 2005

De scharrelpolitie van Stichting Wakker Dier heeft opnieuw verschillende soorten scharreleieren met batterijtypische sporen gevonden, allemaal van dezelfde leverancier Frisian Egg. De eieren werden geleverd aan inkooporganisaties Laurus en Superunie. Laurus heeft in al haar 431 winkels van Super de Boer en Konmar de verdachte eieren uit de schappen gehaald. Superunie blijft tot de dag van vandaag de verdachte scharreleieren in haar winkels gewoon verkopen. Superunie is de inkooporganisatie voor meer dan 1600 supermarkten (marktaandeel 25%) waaronder Vomar, Plus, Nettorama, Spar, Agrimarkt en Boni. Saillant genoeg is Frisian Egg bij Superunie eieren gaan leveren toen de eerdere vaste ei-leverancier de Heer na eerder onderzoek van Wakker Dier werd geschorst. Ook bij de eerste ei-onderzoeken van Wakker Dier afgelopen maart werden op forse schaal bij onder meer Superunie en Frisian Egg batterijtypische sporen gevonden op eieren die in contra-expertise werden bevestigd. Wakker Dier zet daarom grote vraagtekens bij de kwaliteitseisen die Superunie zegt te stellen. Het eerste onderzoek van Wakker Dier van maart jl. leidde tot kamervragen en een strafrechterlijk onderzoek van het Openbaar Ministerie.

De minister beloofde de kamer zo snel mogelijk de onderzoeksresultaten toe te sturen maar heeft dit tot dusverre verzuimd. Daarom zijn de eierhandelaren die hebben gefraudeerd nog steeds ongestraft. Door fraude met batterij-eieren die verkocht worden als scharreleieren zitten veel kippen onnodig in legbatterijkooien, worden diervriendelijke consumenten misleid en wordt de markt voor diervriendelijke boeren verpest. Wakker Dier is dan ook van mening dat de politiek moet ingrijpen en controle-organisaties als Controle bureau Pluimvee en Eieren en PVE-IKB hun werk zouden moeten gaan doen. Wakker Dier heeft nu in een half jaar tijd 3 onderzoeken verricht waarbij 3 keer batterijtypische sporen werden gevonden, terwijl de controleorganisaties niets door hadden en onvoldoende adequaat optraden.

Als eieren onder ultraviolet licht worden gehouden wordt veel zichtbaar wat bij daglicht niet zichtbaar is; sporen van draadgaas, sporen van legnesten en lopende banden. Dit hulpmiddel, ontwikkeld door de universiteit van Bonn, wordt door diverse controleorganisaties gebruikt om fraude bij eieren op te sporen. Als een ei in een legbatterij wordt gelegd, valt het op draadgaas en hierdoor wordt de eierschaal licht beschadigd. Het draadgaas laat parallelle sporen op de eierschaal achter met een bepaalde afstand van elkaar. Deze sporen zijn onuitwisbaar. Van deze wetenschap wordt door diverse instanties in Nederland en het buitenland gebruik gemaakt om fraude met eieren op te sporen. Eieren zijn hierdoor een product waarbij relatief makkelijk deze fraude is op te sporen. De batterijtypische sporen moeten worden gecombineerd met administratieve informatie voor gebruik als bewijs van fraude. Fraude met eieren is uiterst lucratief. Het omkatten van eieren levert de fraudeur bij biologische eieren bijvoorbeeld 7 eurocent per ei op en dat biedt grote kansen in een Nederlandse markt van 5 miljard tafeleieren.

Sinds 2002 voert Wakker Dier campagne tegen de legbatterij. Binnen anderhalf jaar waren alle supermarkten bereid om over te schakelen op een volledig scharrelei-schap. Vanaf 1 januari 2004 is de verkoop van scharreleieren hierdoor spectaculair gestegen. Wakker Dier vernam echter van klokkenluiders uit de sector dat legbatterij-eieren alsnog als zogenaamd scharrelei in de supermarktschappen terechtkwamen. Daarvoor werd de scharrelpolitie in leven geroepen die met vergrootglazen en ultraviolette lampen eieren controleerde en vermomde batterij-eieren ontmaskerde.