Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 21-10-'05: SAIL 2005 succes voor bewoners en bedrijven

De Dienst Onderzoek en Statistiek heeft in opdracht van stadsdeel Zeeburg een onderzoek gehouden onder bewoners en ondernemers over hun ervaringen tijdens Sail 2005. De ondernemers zijn voor het eerst in de meningpeiling over Sail meegenomen. Dit is van belang omdat het aantal ondernemingen en werknemers in Zeeburg sinds 2000 aanmerkelijk is gegroeid en, bij een eventuele Sail in 2010, nog verder gegroeid zal zijn.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 92% van de bewoners en 87 % van de ondernemers vinden dat Sail 2005 goed is verlopen. Het evenement krijgt het rapportcijfer 7,9 van bewoners en 7,8 van ondernemers. Ruim 85 % van beide groepen ondervond geen overmatige hinder van Sail en 90 % is van mening voldoende te zijn geïnformeerd door het stadsdeel. Voor 82 % van de bewoners en 64 % van de ondernemers wogen de voordelen van Sail op tegen de ervaren overlast. De meest genoemde oorzaak van overlast was het lawaai voor bewoners (70%) en de bereikbaarheid voor klanten voor ondernemers (44 %).

Projectwethouder Jan Hoek is verheugd over de cijfers; na Sail 2000 werden in het bewonersonderzoek ontzettende hoge waarderingscijfers gescoord. We hielden er rekening mee, dat de cijfers nu een stuk lager zouden uitvallen omdat het gebied veel dichter bebouwd is. De huidige resultaten zijn een groot compliment aan het evenement, de organisatoren, maar ook aan de bewoners en ondernemers zelf, die zich buitengewoon tolerant en gastvrij hebben opgesteld.

Diverse gemeentelijke organisaties en de Stichting Sail zijn nog bezig met de evaluatie van Sail. De totale evaluatie van het stadsdeel is waarschijnlijk in december gereed, dan zijn ook alle financiële gegevens compleet. Wat de bewoners en ondernemers betreft kan men echter gaan werken aan Sail 2010 in hetzelfde gebied, aangezien 92 % van de ondervraagde bewoners en 93 % van de ondernemers van mening is dat Sail over vijf jaar ook weer in het Oostelijk Havengebied kan worden georganiseerd.

U kunt de Evaluatie Sail 2005 hier downloaden.