Aanslag op Balkenende?

Sold out b.v.

Aanslag op Balkenende?
tg COM.PLOT brengt stuk over radicalisering

Amsterdam, 30 september 2005

Volgende maand komt de voorstelling Checkpoint! uit, een toneelstuk over radicalisering binnen onze landsgrenzen. Over de keerzijde van idealisme en de angst die elke Nederlander ervaart onder de toenemende dreiging van terrorisme. Don Duyns schreef de tekst voor Checkpoint! op verzoek van toneelgroep COM.PLOT. Het stuk schetst onomwonden de persoonlijke motieven en radicale overtuigingen van een aantal potentiele terroristen. Er wordt onder meer een aanslag beraamd op Jan-Peter Balkenende en we zien een jonge man die zich mentaal voorbereidt op een aanslag op burgerdoelen. De verschillende manieren waarop mensen de terroristische dreiging uit zowel linkse, rechtse als moslimfundamentalistische hoek proberen te kanaliseren, ontkrachten, ontwijken of te gelde te maken worden in Checkpoint! pijnlijk duidelijk. De premiere van de voorstelling, in regie van Titus Muizelaar, vindt op vrijdag 21 oktober plaats in de Toneelschuur in Haarlem.

In een parenclub ontmoet de potentiele terrorist Yusuf het meisje van zijn dromen en verliest Sam zijn toekomstige vrouw. Ondertussen beraamt Michaela een moord op de minister-president en probeert ze een oude vriend medeplichtig te maken. En terwijl in een zwaar bewaakte villa in Laren een feestje volledig ontspoort, vlucht de eenzame Simon door een nachtelijke hyperrealiteit achtervolgd door panische angsten en apocalyptische visioenen.

Checkpoint! beschrijft een wereld die in brand staat. Een radicaliserende maatschappij waarin mensen rondlopen als tikkende tijdbommen. Stuk voor stuk dromen ze van een andere, een betere wereld. Geen van hen lijkt te kunnen ontsnappen aan de gespletenheid van hun situatie.
In gevatte dialogen schetst Don Duyns een hoogst actueel portret van een reeks eigentijdse personages. Ze worstelen met hooggespannen idealen, ongrijpbare angsten en radicale verlangens, terwijl de politieke realiteit ruw hun levens binnendringt.

Er is iets geknapt in mijn kop
Ik ben niet cynisch geworden, er is gewoon iets stuk gegaan
Ik lees geen krant meer
Kijk niet meer naar het journaal
Maar toch weet ik alles
Het druipt gewoon onverdund mijn hoofd in, de shit
Dat maakt me nog het bangst
Dat ik niks buiten kan sluiten
Niks.

Checkpoint! is de vijfde productie van tg COM.PLOT. Een jong gezelschap onder leiding van Naná de Graaff en Rosa Knaup dat zich kenmerkt door een steeds wisselende samenwerking met ervaren, gerenommeerde makers. Tg COM.PLOT kiest daarbij voor nieuwe of nog onbekende teksten met een actuele of maatschappelijk betrokken inhoud.

Tekst Don Duyns, Regie Titus Muizelaar, Spel Sander Commandeur, Naná de Graaff, Bart Klever, Rosa Knaup, Dave Mantel, Co-producent de Toneelschuur, Haarlem

Voor meer info: www.tgcomplot.nl

Perspromotie via Bureau Barel, Jolanda van Dijk. t: 020 4121415 e: jolanda@bureaubarel.nl