Gemeente Weert

14 oktober 2005

OVERDRACHT BEELD DUMECO IN FATIMA

Het beeld dat kunstenares Truus Coumans maakte voor Coveco en dat stond bij de onlangs gesloten Weerter vestiging van Dumeco, wordt binnenkort overgedragen aan de gemeente Weert en aan Wonen Weert. Dat gebeurt op vrijdag 21 oktober 2005 om 15.00 uur door een vertegenwoordiger van Dumeco. Het beeld komt te staan aan de voorzijde van het wooncomplex Spoorzicht langs de Parallelweg.

Bij de opening van de nieuwe vestiging van exportslagerij Dumeco op industrieterrein de Kempen is in 1988 door de ondernemingsraad een actie gehouden om geld in te zamelen onder het personeel om een beeld te laten maken. Er werd een opdracht verstrekt aan de in Haelen woonachtige kunstenares Truus Coumans, die een bronzen beeld maakte van een slager met in zijn hand het symbool van Coveco, de voorganger van Dumeco. Het beeld zelf is 2.05 meter hoog en het staat op een hardstenen sokkel van 1.25 m zodat de totale hoogte 3.30 meter is.

Bij de beëindiging van de bedrijfsactiviteiten van Dumeco in Weert in augustus 2005, gevolgd door de verkoop van het bedrijf, is besloten het beeld over te dragen aan de gemeente Weert. In overleg met een vertegenwoordiger van het bedrijf en Wonen Weert is besloten het beeld een nieuwe plaats te geven op de oorspronkelijke plek van het bedrijf Coveco aan de Parallelweg. Het beeld krijgt een plaats op een plantsoen dat eigendom is van Wonen Weert, aan de voorzijde van het wooncomplex Spoorzicht. Hiermee wordt de herinnering levendig gehouden aan de slagerijen (St. Antonius, Limco, Coveco) die daar sinds het begin van de vorige eeuw waren gevestigd.

Bij de overdracht van het Coveco-beeld zal ook een vertegenwoordiging van de bewoners van het complex Spoorzicht aanwezig zijn.

2005.170 FS


---- --