Verbond van Verzekeraars

Geen maatregelen tegen verkeersboeteverzekering

Op dit moment is er geen aanleiding voor maatregelen die voorkomen dat Nederlandse automobilisten zich in het buitenland verzekeren tegen verkeersboetes. Dat is kort gezegd de reactie van minister Donner op vragen van Tweede-Kamerlid Boris van der Ham (D66) over de Zweedse organisatie Bisso, die vergoedingen voor verkeersboetes betaalt.

Automobilisten in Zweden kunnen zich sinds mei dit jaar bij Bisso verzekeren tegen verkeersboetes. Voor 850 kronen (ongeveer 91 euro) per jaar kunnen ze op abonnementsbasis jaarlijks maximaal drie snelheidsboetes vergoed krijgen, mits de snelheidslimiet met niet meer dan dertig kilometer wordt overschreden.
Kamerlid Van der Ham stelde hierover in augustus vragen aan minister Donner, omdat hij wilde weten of ook Nederlanders zich in Zweden tegen boetes kunnen indekken. Binnen de EU bestaat immers vrij verkeer van diensten. Volgens Van der Ham is het onwenselijk als Nederlanders in het buitenland dergelijke verzekeringen kunnen afsluiten, omdat daarmee ongewenst gedrag wordt aangemoedigd.

Wettelijk verbod
Hoewel Donner zich niet uitlaat over het Zweedse aanbod, vindt hij dat een verzekering tegen verkeersboetes het overheids- en het verkeersveiligheidsbeleid ondergraaft. Bovendien zal een dergelijke verzekering tegen verkeersboetes ongetwijfeld tot gevolg hebben dat de drempel om een overtreding te voorkomen, wordt weggenomen, aldus de minister.
Omdat Donner geen aanwijzingen heeft dat Nederlandse automobilisten zich hebben ingeschreven bij de Zweedse aanbieder, ziet hij op dit moment geen reden tot maatregelen. Wel geeft hij aan dat een verzekering tegen boetes in Nederland in strijd is met de wet, openbare orde of goede zeden.

In strijd met preventiebeleid
Het Verbond is blij dat minister Donner door de Kamervragen duidelijkheid heeft gegeven over de kwestie. De brancheorganisatie is fel tegen verzekeringen tegen verkeersboetes, omdat daarmee negatief verkeers- en rijgedrag wordt beloond. Bovendien druist het tegen het preventiebeleid van verzekeraars in en is een dergelijke verzekering zo goed als zeker in strijd met de Gedragscode Verzekeraars.

Verzekerd!, oktober 2005