Prijsvraag voor verbetering architectuur bedrijventerreinen


Ministerie van Economische Zaken

Persbericht

Vrijdag 21 oktober 2005


Prijsvraag voor verbetering architectuur bedrijventerreinen


Staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) heeft een prijsvraag uitgeschreven om de architectuur van bedrijventerreinen te verbeteren. Hiermee wil ze een bijdrage leveren aan de transitie van slecht functionerende en negatief beoordeelde gebieden naar bedrijventerreinen met meer architectonische kwaliteit. Daarnaast looft Van Gennip prijzen uit voor opdrachtgevers die verbeteringen aan een bedrijventerrein al in de praktijk hebben gebracht.


Nederland heeft bedrijventerreinen nodig voor een duurzame economische groei. In het Actieplan Bedrijventerreinen geeft EZ aan welke acties zij onderneemt om dit te stimuleren. Onderdeel hiervan is het herstructureren van verouderde terreinen. Bijna 20.000 hectare (is bijna een kwart van alle bedrijventerreinen) wordt aangemerkt als verouderd. Tot 2008 heeft het ministerie 115 miljoen euro uitgetrokken voor verbetering van de bedrijventerreinen.


De ideeënprijsvraag is bedoeld voor architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. Voorwaarde is verder dat de inzender per 1 juli 2005 is ingeschreven bij het Nederlands Architectenregister. Deelnemers mogen zelf een bestaande locatie kiezen of hun idee baseren op een fictieve locatie. Naast de prijzen voor nieuwe ideeën van ontwerpers, worden er ook prijzen uitgeloofd voor opdrachtgevers (zoals gemeentes) die verbeteringen al in de praktijk hebben gebracht bij een bedrijventerrein in Nederland.


De ingezonden ideeën en projecten worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie die wordt voorgezeten door de Rijksbouwmeester, Mels Crouwel. Het inzenden van nieuwe ideeën kan tot 16 december 2005, het voordragen van bestaande projecten is mogelijk tot 16 november 2005. In totaal is er 100.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. In april 2006 worden de winnaars tijdens een officiële prijsuitreiking door de staatssecretaris bekend gemaakt.




Ministerie van Economische Zaken