Gemeente Hellendoorn


Ontruimingsoefeningen gemeente Hellendoorn succesvol verlopen

Afgelopen week heeft de gemeente Hellendoorn op alle locaties ontruimingsoefeningen gehouden: in het Raadhuis, het zwembad, de locaties Hendrik Wormser, Rabobank, Parallelweg en de Gemeentewerf. Bij de ontruiming moest al het personeel met het aanwezige publiek de gebouwen direct verlaten en op een aangewezen plaats bij elkaar komen. De oefeningen verliepen zeer snel en zorgvuldig. Alle locaties waren binnen 5 minuten ontruimd en binnen 15 minuten werden de klanten alweer geholpen. De gemeente wil met de oefening het goede voorbeeld geven en benadrukken dat dergelijke oefeningen noodzakelijk zijn en wettelijk verplicht. Uiteraard zijn naastgelegen bedrijven, alle bovenliggende woningen, de regionale meldkamer, de alarmcentrale en de lokale politie van te voren in kennis gesteld van de oefeningen.

Goed georganiseerd
De oefening is uitgezet en gecontroleerd door het hoofd BHV (bedrijfshulpverlener: ontruimer, EHBO'er en brandbestrijder ineen). De algemeen directeur en hoofd BHV evalueerden de oefening samen met de brandweer. De begeleiding van de ontruiming zelf werd geregeld door BHV'ers en hun ploegleiders. Het personeel was enthousiast en werkte goed mee. 'Vergeten ruimtes' als toiletten en kelderruimtes werden zorgvuldig gecheckt op achtergebleven personeel en publiek.

Op herhaling
De ontruimingsoefeningen bleven niet onopgemerkt. Vooral bij het Raadhuis en het zwembad kwam redelijk wat publiek nieuwsgierig een kijkje nemen. De gemeente is van plan om jaarlijks een ontruimingsoefening te houden, waarbij de moeilijkheidsgraad zal worden opgevoerd. Daarnaast zal de intensiteit en realiteitswaarde van de oefeningen toenemen.