Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 oktober 2005

Bezoekers aan Alkmaar komen om te 'funshoppen'

Alkmaar is een winkelstad bij uitstek. Dat blijkt uit het landelijke Continu Vakantie Onderzoek, waaraan de gemeente Alkmaar sinds 2004 meedoet. In het jaar dat Alkmaar 750 jaar bestond, kwamen meer dan 1,2 miljoen Nederlandse dagjesmensen naar de kaasstad. Hiervan zeiden 64 van de 100 bezoekers te komen om te 'funshoppen'. Doordat veel bezoekers verschillende keren terugkwamen, legden zij tezamen bijna 4,3 miljoen bezoeken af.

Het landelijke onderzoek wordt gehouden onder Nederlanders, waarbij wordt gevraagd of men de afgelopen periode met een toeristisch-recreatieve reden een stad heeft bezocht. Van de onderzochte steden neemt Alkmaar qua bezoekersaantal de 10e plaats in en staat daarmee boven bijv. Haarlem, Leiden, Delft, Hoorn en Gouda. Qua aantal bezoeken neemt Alkmaar de 9e plaats in en komt daarmee zelfs boven Maastricht uit.

Activiteiten tijdens bezoek
Funshoppen wordt massaal gedaan door bezoekers aan Alkmaar. 79% van de bezoekers noemt dit als belangrijkste activiteit. Hiermee staat Alkmaar op nummer één van alle onderzochte steden. Daarnaast behoren lunchen/ dineren (34%) en op een terrasje zitten (29%) tot de top 3 van activiteiten. Overigens zijn de laatstgenoemde activiteiten bijna nooit een reden om naar een stad te gaan. Minder genoemd, maar nog steeds populair te noemen zijn het maken van een stadswandeling door Alkmaar (14%) en het bezoek aan een evenement (11%).

Aanleiding voor stedenbezoek
Stedenbezoek is nauwelijks seizoensgebonden. De kaasstad heeft -net als de meeste steden- een evenwichtige verdeling van bezoekers over het jaar. Alkmaar wordt relatief vaak bezocht naar aanleiding van bericht in de krant of een tijdschrift (12%), op advies van vrienden/ kennissen (14%) of wordt bezocht zonder een speciale aanleiding (47%).

Woonplaats en gezinssamenstelling bezoekers
Het zijn vooral stellen zonder kinderen die steden bezoeken. In Alkmaar maken zij de helft uit van de bezoekersaantallen. 39% van de bezoekers behoort tot een gezin met kinderen. De rest van de bezoekers zijn alleenstaanden. 58% van de bezoekers is jonger dan 50 jaar. 61% van de bezoekers aan Alkmaar komt uit de eigen provincie. Dit is na Hoorn (64%) het hoogste percentage bij de onderzochte steden. Onder de bezoekers komt 39% (467.220 bezoekers) dus van buiten de provincie; 9% van alle bezoekers komt uit Zuid-Holland, 5% uit Noord-Brabant en 5% uit Friesland. De rest komt van elders. Slechts 10% van de Nederlandse dagjesmensen komt met de trein; 8 op de 10 bezoekers stapt in de auto om in Alkmaar te komen.

Alleen dagjesmensen uit Nederland ondervraagd
Dit onderzoek richt zich alleen op Nederlandse dagjesmensen. Uiteraard verblijven er aan de kust ook veel Nederlandse en buitenlandse toeristen. In 2003 heeft Toerisme Noord-Holland een bezoekersonderzoek Noord-Hollandse Badplaatsen gehouden. Daaruit blijkt dat de verblijfstoeristen aan de kust voor 46% Nederlanders zijn en voor 45% van Duitse komaf. Van deze groep komt bijna de helft tijdens hun vakantie een dagje naar Alkmaar. Alkmaar is hiermee de topbestemming voor dagtoerisme vanaf de Noord-Hollandse kust; op de tweede plaats komt een dagje Amsterdam.