B EN W BERICHTEN 2005 - 39 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 18 OKTOBER 2005

Algemene Zaken

1. (18-10) Het College heeft besloten de bezwaren van de appellanten tegen de aanwijzing van de panden Prinses Beatrixplantsoen 10, 22, 24, 27 en 31, Offenbachlaan 5, Tsjaikofskilaan 5, Mozartlaan 145, Glazoenowlaan 3 en 12 tot gemeentelijk monument ongegrond te verklaren. Het College handhaaft daarmee de bestreden beslissingen. Met dit besluit volgt het College de preadviezen van de Algemene Bezwarencommissie. Het algemeen belang van een zorgvuldig monumentenbeleid weegt voor burgemeester en wethouders zwaarder dan het financiële belang van de appelanten. Het College wijst erop dat de aanwijzing van de panden tot gemeentelijk monument niet inhoudt dat de eigenaren hun woningen niet meer mogen verbouwen. De eigenaren worden alleen verplicht om bij een eventuele verbouwing in overleg te treden met de gemeente. Zo kan worden bezien of de voorgenomen aanpassingen in overeenstemming zijn met de monumentale status van de panden.

2. (18-10) Het College heeft besloten om de bezwaarschriften tegen het verlenen van een tijdelijke vrijstelling ex artikel 17 WRO en een bouwvergunning voor het oprichten van een Flotel accommodatie aan de Van Ophemertstraat nummer 67-6, ongegrond te verklaren. De vrijstelling geldt voor een periode van twee jaar.

3. (18-10) Het College gaat ermee akkoord dat op 19 oktober in de Burgerzaal van het Stadhuis het symposium "Surinaamse Diaspora in Internationaal Perspectief" plaatsvindt. Dit symposium heeft tot doel het verbreden van het debat over bestaande en nieuwe mogelijkheden op internationaal niveau, inventariseren van de netwerken die kunnen worden benut om de Surinamers in de diaspora overal in de wereld te bereiken en te betrekken bij de inzet voor de duurzame ontwikkeling in Suriname.

4. (18-10) Het College heeft de Rotterdamse Uitvoerbaarheids- en Handhaafbaarheidstoets regelgeving (RU&H) vastgesteld. Deze toets zal door ambtenaren worden gebruikt bij het omzetten van beleid in concrete uitvoeringsinstrumenten, bijvoorbeeld in regelgeving. Doel van de RU&H is het verhogen van de kwaliteit en doeltreffendheid van de Rotterdamse regelgeving.

5. (18-10) Het College gaat ermee akkoord dat de burgemeester optreedt als delegatieleider in het kader van het Rotterdam Port Promoton Council bij de promotiereis naar Wenen op 19 en 20 oktober. Tevens treedt de burgemeester als gastheer tijdens het zakelijk diner. Het programma in Wenen zal wederom in het teken staan van "Rotterdam, de eerste zeehaven voor Oostenrijk". Tevens zal hij een bezoek brengen aan de haven van Wenen, zijn collega Häuple en een gezelschap van Oostenrijkse en Nederlandse zakenlieden (Holland Treff) toespreken. Burgemeester Opstelten zal in het kader van de promotiereis ook Linz bezoeken.

Beleid

1. (18-10) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de Christus Koningkerk aan het Statenplein met pastorie, klooster en school aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het College acht dit complex vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde van algemeen belang voor de gemeente Rotterdam. Het complex heeft een grote waarde voor het Kleiwegkwartier en neemt een belangrijke plaats in van het oeuvre in van de architect H.P.J. de Vries. De in het complex aangebrachte kunstwerken hebben een grote kunsthistorische waarde.

2. (18-10) Het College heeft de schriftelijke vragen over het personeelsbestand van het museum Boijmans van Beuningen van 15 september jl. van het raadslid de heer S. Siemons (Leefbaar Rotterdam) beantwoord.

3. (18-10) Het College heeft het voorontwerpbestemmingsplan 'Stationskwartier' vrijgegeven voor inspraak en voor overleg met de betrokken instanties. Tevens heeft het College de gemeenteraad geadviseerd het bijbehorende Milieueffectrapport (MER) te aanvaarden en samen met het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.

4. (18-10) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van de heer B. Madlener (Leefbaar Rotterdam) van 22 september 2005 over de stand van zaken rond het particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw.

5. (18-10) Het college stelt de gemeenteraad voor de subsidie schoolbegeleiding 2005 te herzien. De herziening is noodzakelijk doordat het Rijk de periode en de hoogte van het bedrag per leerling heeft aangepast. De ontvangen subsidie van het Rijk wordt volledig aan de vier in Rotterdam actieve schoolbegeleidingsdiensten uitgegeven en wordt verdeeld op grond van de leerlingaantallen van de aangesloten scholen. De totale subsidie bedraagt 2.014.300 euro. Vanaf 1 augustus 2006 zullen de schoolbesturen de subsidie rechtstreeks van het Rijk ontvangen.

6. (18-10) Ter gelegenheid van hun honderdjarig bestaan bieden de gezamenlijke Rotary-clubs de gemeente Rotterdam een 'Stadspodium' aan. Het stadspodium moet komen te staan op het Grotekerkplein. Met een multifunctioneel podium willen de Rotary-clubs het cultureel- maatschappelijke karakter van het plein voor de Laurenskerk een impuls geven en daarmee de belevingswaarde en functie van het plein vergroten.

7. (18-10) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 33.575,- op grond van de Algemene bijstandswet en de Invoeringswet Werk en Bijstand.

8. (18-10) Het College heeft kennisgenomen van de toets van het Voorlopige Ontwerp voor Rotterdam Centraal in het kader van de Veiligheids-effectrapportage. Uit de toetsing blijkt dat de voorlopige ontwerpen van het stedenbouwkundig plan en van de afzonderlijke bouwstenen leiden tot een verbetering van de veiligheidssituatie ten opzicht van de huidige situatie.

9. (18-10) Het college van B en W is geïnformeerd over de stand van zaken over de kademuur langs de Binnenhaven, tussen de Binnenhavenbrug en de Entrepothaven. De kademuur die instabiel was geworden, is intussen tijdelijk gestabiliseerd. Door het plaatsen van een nieuwe muur vlak voor de bestaande kademuur wordt de Binnenhavenmuur verankerd. Hiermee verdwijnen de kenmerkende togen en krijgt de kade hetzelfde uiterlijk als de Cargadoorskade bij de Lodewijck Pincoffbrug. Om de overlast voor de horecaondernemers in het gebouw De Vijf Werelddelen zoveel beperken, zullen de werkzaamheden in november 2005 starten. De totale kosten voor worden geraamd op E 3,5 miljoen.

10. (18/10) Het College heeft schriftelijke vragen van mevrouw E.L. Kuijper (fractie PvdA) en de heer W.R. de Waal (fractie leefbaar Rotterdam) beantwoord over een meetpunt in Overschie. Het meetpunt verzamelt gegevens over de locale luchtkwaliteit.


---- --