Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Imation boekt omzet van 298,6 miljoen dollar in derde kwartaal van 2005

Schiphol-Rijk (Nederland), 21 oktober 2005 - Imation Corporation, leverancier van verwisselbare opslagmedia, maakt de resultaten bekend van het derde kwartaal van 2005:


- Imation boekte 298,6 miljoen dollar omzet, een stijging van 15,2 procent ten opzichte van het vorige jaar.
- De bruto winstmarge bedroeg 23,6 procent.
- De winst uit gewone bedrijfsvoering bedroeg 23,6 miljoen dollar (7,9 procent van de omzet).
- De winst per aandeel kwam uit op 0,48 dollar.
- De kasstroom bedroeg 21,3 miljoen dollar.
- De kaspositie kwam uit op 474 miljoen dollar. Bericht van de voorzitter
Bestuursvoorzitter Bruce Henderson van Imation, zegt: "We zijn verheugd met onze derde kwartaalcijfers en de standvastigheid die we dit jaar hebben gerealiseerd. Er is in alle belangrijke regio's ­ met name Europa en Azië - omzetgroei geboekt in alle belangrijke producten in de optische- en magnetische productreeks en flash drives. We hebben vertrouwen in onze marktpositie en zijn positief over de data-opslagmarkt in het algemeen."

"De hoge olieprijzen hebben echter hun stempel gedrukt op de grondstof-, transport- en energiekosten en daarom zijn onze verkoopprijzen gestegen. Toch blijft de vraag naar opslagcapaciteit toenemen. Met de tot nu toe behaalde resultaten en de aanvang van het vierde kwartaal, voorzien we een goede laatste kwartaal, zoals ook blijkt uit onze vooruitzichten."

Belangrijkste cijfers derde kwartaal 2005
De omzet bedroeg 298,6 miljoen dollar, een stijging van 15,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande boekjaar, toen de omzet 259,3 miljoen dollar bedroeg. De omzet over de eerste negen maanden bedroeg 915,1 miljoen dollar, een toename van 6,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in het vorige boekjaar toen de omzet 857,9 miljoen dollar bedroeg.
De bruto winstmarge bedroeg 23,6 procent. In het derde kwartaal van 2004 bedroeg de bruto winstmarge 22,8 procent. De verhoging van de bruto winstmarge ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, is te danken aan verbeterde marges op optische producten en een betere benutting van fabrieken en werd deels weer tenietgedaan door de productsamenstelling. De daling ten opzichte van tweede kwartaal van 2005, toen de bruto winstmarge 25,0 procent bedroeg, werd veroorzaakt door enigszins lagere marges op optische producten. Van de bedrijfskosten bedroegen de verkoop, algemene en administratieve uitgaven 33,8 miljoen dollar, tegenover 38,6 miljoen dollar voor dezelfde periode in 2004. De onderzoeks- en ontwikkelingskosten, eveneens onderdeel van de bedrijfskosten, bedroegen 13,1 miljoen dollar, vergeleken met 13,7 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal in 2004. Deze afnamen zijn voornamelijk het resultaat van kostenbesparende maatregelen die aan het eind van 2004 zijn genomen. Daarnaast zijn de onderzoeks- en ontwikkelingskosten positief beïnvloed door de opbrengst van 1,0 miljoen dollar vanwege de verkoop van een eigendomsrecht.
Imation rapporteert een winst uit gewone bedrijfsvoering van 23,6 miljoen dollar, ofwel 7,9 procent van de omzet, een toename van 16,9 miljoen dollar ten opzichte van de 6,7 miljoen dollar van het derde kwartaal in 2004. De winst uit gewone bedrijfsvoering voor de eerste negen maanden in 2005 bedroeg 78,7 miljoen dollar, 33,1 miljoen dollar meer dan dezelfde periode in het vorige boekjaar, toen de winst uit gewone bedrijfsvoering 45,6 miljoen dollar bedroeg. De PublieksWerk / Imation 1/3

winst werd toen negatief beïnvloed door 9 miljoen dollar aan voorraadkosten en 3,1 miljoen dollar reorganisatiekosten vanwege de sluiting van de fabriek in Tucson (Arizona).

Overige inkomsten bedroegen 1,7 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2005 en 0,5 miljoen dollar in het derde kwartaal in 2004. De belastingdruk bedroeg 34 procent. De winst per aandeel met deze inkomsten inbegrepen bedroeg 0,48 dollar in het derde kwartaal van 2005 en 0,24 dollar in het derde kwartaal van 2004.

Bijzondere baten bedroegen in het derde kwartaal 16,8 miljoen dollar. In het voorafgaande jaar bedroegen de bijzondere baten 9,6 miljoen dollar, met inbegrip van 0,9 miljoen dollar vanwege het stopzetten van activiteiten een jaar eerder. De eerste negen maanden van 2005 bedroegen de bijzondere baten 69,5 miljoen dollar, waaronder 6,1 miljoen dollar vanwege het stopzetten van activiteiten. Dezelfde periode in het voorafgaande jaar bedroegen deze baten respectievelijk 37,8 miljoen dollar en 3,1 miljoen dollar.

De kasstroom kwam uit op 21,3 miljoen dollar voor het derde kwartaal. De investeringen kwamen uit op 5,2 miljoen dollar. Afschrijvingen en afboekingen bedroegen in het derde kwartaal 9,9 miljoen dollar. De dividenduitkeringen kwamen uit op 4,1 miljoen dollar, waarmee de totale dividenduitkeringen voor de eerste negen maanden op 11,6 miljoen dollar uitkwamen.

Aan het einde van het derde kwartaal was 32,5 miljoen dollar van de courante middelen belegd in vastrentende waarden met een looptijd van langer dan 90 dagen. De kaspositie bedroeg 441,5 miljoen dollar, inclusief deze beleggingen van 474,0 miljoen dollar, tegenover 446,1 miljoen dollar aan het einde van het tweede kwartaal.

Vooruitzichten
Vooruitzichten voor het boekjaar 2005 zijn onderhevig aan onderstaand omschreven risico's en onzekerheden:


- De omzet zal voor het vierde kwartaal 2005 naar verwachting tussen 315 miljoen dollar en 330 miljoen dollar bedragen. Voor het gehele jaar is dit een groei tussen de vijf of zes procent. De eerder verwachting was een groei van drie tot vier procent.
- De winst uit gewone bedrijfsvoering zal in het vierde kwartaal 2005 naar verwachting uitkomen tussen de 23 en 25 miljoen dollar en voor het gehele boekjaar uitkomen tussen de 102 miljoen en 104 miljoen dollar. De eerdere verwachting was tussen de 93 miljoen en 98 miljoen dollar. . De verwachting is dat voor het hele boekjaar de winst uit gewone bedrijfsvoering zal toenemen tussen de 46 en 49 procent ten opzichte van de 69,8 miljoen dollar in 2004.
- In 2004 bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 44,6 miljoen dollar. Hierbij inbegrepen is 25,2 miljoen dollar aan herstructureringskosten.

- De verwachtingen voor de winst per aandeel voor het gehele boekjaar 2005, liggen tussen de 2,28 en 2,32 dollar, waarvan 0,35 dollar door een belastingvoordeel. De eerdere verwachting bedroeg 2,10 en 2,17 dollar. De winst per aandeel voor het vierde kwartaal wordt geschat op 0,44 en 0,48 dollar.
- De investeringen in 2005 zullen tussen de 20 miljoen en 25 miljoen dollar bedragen. De eerdere verwachting bedroeg tussen de 25 miljoen en 30 miljoen dollar.
- Afschrijvingen en afboekingen blijven geschat op 40 miljoen dollar.

PublieksWerk / Imation 2/3

Imation
Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische en optische verwisselbare-opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabyte tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumenten- als de zakelijke markt. Imations tapecartridges worden gebruikt in rekencentra en gedistribueerde opslagnetwerken en toegepast bij gegevensverwerking en -beveiliging, in bedrijfscontinuïteitsprogramma's en voor backup en archivering. De vraag naar Imations optische producten en diskettes wordt gedreven door de behoefte aan betrouwbaarheid, gemak en draagbaarheid bij de opslag en het beheer van zakelijke gegevens, foto, film, illustraties en muziek op bedrijfs- en thuiscomputers en steeds vaker in consumentenelektronica. Met meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn en meer dan driehonderd patenten op haar naam, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische en optische media te bestendigen. Op 30 juni 2005 had Imation 2300 mensen in dienst. Imation behaalt 60% van de omzet buiten de V.S. Het Imation-hoofdkantoor bevindt zich in Oakdale, Minnesota. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.nl of op www.imation-europe.com.

Meer informatie:
Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

PublieksWerk B.V. Imation Europe B.V. Marije Verdouw Pascal de Boer 00 31 (20) 486 21 39 00 31 (20) 654 21 60

marije@publiekswerk.nl pdeboer@imation.com

Certain information contained in this press release, which does not relate to historical financial information, including the business outlook, may be deemed to constitute forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause the Company's actual results in the future to differ materially from its historical results and those presently anticipated or projected. The Company wishes to caution investors not to place undue reliance on any such forward-looking statements. Any forward-looking statement speaks only as of the date on which such statement is made, and the Company undertakes no obligation to update such statement to reflect events or circumstances arising after such date. Among these factors are continuing uncertainty in global economic conditions that make it particularly difficult to predict product demand, the Company's ability to meet its cost reduction and revenue growth targets, its ability to introduce new offerings in a timely manner either independently or in association with OEMs or other third parties, its ability to achieve the expected benefits in a timely manner from the Moser Baer and other strategic relationships, including the Global Data Media joint venture, the competitive pricing environment, foreign currency fluctuations, the outcome of litigation, its ability to secure adequate supply of certain high demand products, the ready availability and price of energy, availability and price of key raw materials or critical components, including polycarbonate resins, the market acceptance of newly introduced product and service offerings, the rate of decline for certain existing products as well as various factors set forth, from time to time, in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission.

PublieksWerk / Imation 3/3


---- --