Waterschap Zuiderzeeland

Lelystad, 21 oktober 2005

Waterschap beloont plan voor water

Waterschap Zuiderzeeland heeft een Award in het leven geroepen voor studenten aan wateropleidingen in Nederland. Onder het motto: "Heb jij een beter plan met water?" daagt het waterschap studenten uit een essay te schrijven over water. Het waterschap wil hiermee nieuwe gezichtspunten, oplossingen e.d. boven water krijgen.

Ruim 100 wateropleidingen op MBO, HBO en WO-niveau zijn op de hoogte gebracht van deze Award. De bedoeling is dat men een essay schrijft over een wateronderwerp dat te maken heeft met Veiligheid. Het jaar 2006 is het jaar van de veiligheid bij Waterschap Zuiderzeeland. De Award wordt op 9 februari 2006 uitgereikt door staatssecretaris M. Schulz van Haegen tijdens een symposium over Veiligheid ter gelegenheid van de oplevering van de verbeterde dijken in Flevoland. De prijs bestaat uit een geldbedrag van E 2500 en een kunstwerk. Twee andere essays worden elk beloond met E 1000. De jury staat onder leiding van dijkgraaf van waterschap Zuiderzeeland mr. Ir. H. Tiesinga.

Het onderwerp veiligheid is erg actueel. Het klimaat verandert, het wordt warmer en het regent vaker en harder, vooral in de winter. Dat betekent hogere waterstanden in onze rivieren en sloten. Daarnaast zorgt klimaatverandering voor opwarming van de zee en stijging van de zeespiegel. Het gevaar op overstromingen wordt nog vergroot doordat de Nederlandse bodem langzaam maar zeker daalt. Daarbij komt dat we steeds meer bouwen. Waar asfalt ligt en bebouwing staat, kan het regenwater niet de grond in. We bouwen ook nog vaak op plekken waar we dat misschien beter niet kunnen doen. Verder brengt de klimaatverandering met zich mee dat we in de zomer vaker te maken krijgen met langere periodes van droogte. Problemen die daarmee samenhangen zijn verdroging, watervervuiling en de instroom van zout water uit zee in West-Nederland. Behalve de veiligheid, zijn dus ook de kwaliteit van het oppervlaktewater en onze drinkwatervoorziening in het geding.

De inzendtermijn sluit op 16 januari 2006. Meer informatie is te verkrijgen via de site www.zuiderzeeland.nl.