Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 21 oktober 2005

uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Meldpunt moslimdiscriminatie behandelt klacht Amsterdamse moslimkoepels

Het Meldpunt Moslimdiscriminiatie aan het Mercatorplein behandelt de gezamenlijke klacht van twee Amsterdamse moslimkoepels over de uitingen van het Inspraak Orgaan Zuid-Europese Gemeenschappen (ZEG). Het onderzoek is vandaag gestart. De klacht van Milli Görüþ en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en omstreken betreft de reactie van ZEG op een conceptnota van de gemeente Amsterdam die lijnen uitzet voor een toekomstig integratiebeleid.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Lucht Jan van Galenstraat: 'wees concreet voor FoodCentre'

Het appèl op FoodCentre om de luchtvervuiling in de Jan van Galenstraat te verminderen is te vrijblijvend, schrijft De Baarsjes in een brief aan de Dienst Milieu en Bouwtoezicht. De gemeente vraagt in zijn 'Actieplan Luchtkwaliteit Amsterdam 2005' van het FoodCentre een 'toenemend' gebruik van de ingang aan de Haarlemmerweg. Dat gaat niet vanzelf, meent De Baarsjes en schrijft: 'Wij zijn kritisch over de haalbaarheid'. Stadsdeelwethouder Arco Verburg (openbare ruimte): 'Wees concreet voor het FoodCentre'. De Baarsjes vraagt in zijn inspraakreactie uitleg over 'verkleinen vergunninggebieden' en is tegen het verminderen van parkeerplaatsen in de directe omgeving van de woningen en tegen wijzigingen in de verkeerscirculatie op de hoofdnetten. Het gaat niet helpen omdat de autorijders zoekritjes naar parkeerplaatsen ondernemen en sluiproutes langs de hoofdwegen zoeken.

Informatie: Manuel Monkau 020-5892727, 06-22555547

Aanzet tot passagiersvaart langs de kades

De Baarsjes zet procedures in gang die het mogelijk maken dat ondernemers vanaf de Geuzenkade elektrische fluisterbootjes kunnen verhuren of vanaf de Admiralengracht een passagiersboot kunnen exploiteren. Het huidige bestemmingsplan verbiedt de aanleg van steigers of andere aanmeervoorzieningen. Het stadsdeel maakt een nieuw bestemmingsplan en gaat de Dienst Binnenwaterbeheer verzoeken om het afmeerverbod langs de Geuzenkade in te trekken.

Informatie: Manuel Monkau 020-5892727, 06-22555547

Uitnodiging 26 oktober

Dak gaat 's nachts op Edelsmedenschool; Verburg hijst de vlag

Op woensdag 26 oktober om 22 uur hijst stadsdeelwethouder Arco Verburg vanuit een hijskraan die hoog boven de Edelsmedenschool uittorent de vlag op het bijna twintig meter hoge dak van het gebouw-in-renovatie. In de twee nachten daarvóór zien omwonenden dakonderdelen door de lucht bewegen, met de hijskraan worden ze op het gebouw getild. Overdag is de weg vrij voor het verkeer, want de kraan wordt 's avonds vanaf 20 uur opgebouwd en 's morgens vanaf 5 uur weer afgebroken. De renovatie van de voormalige vakschool voor Edelsmeden vordert gestaag. Op het binnenterrein is de gymzaal weg, daar is nu een atrium.

Uitnodiging: ontvangst op 26 oktober om 21 uur in Art'Centre, toelichting van 21.30 uur door stadsdeelwethouder Arco Verburg (De Baarsjes) en bestuurslid Wienke Bodewes (Ymere). De vlag gaat om 22 uur op het dak. Vanuit de hal kunt u het nieuwe atrium bekijken. Napraten in Art'Centre.

Informatie: Rinze van Opstal, r.van.opstal@baarsjes.amsterdam.nl, 5892762, 06-12991741

Groei leerlingen op de basisschool

In één jaar hebben de basisscholen er ruim zeventig leerlingen bij gekregen. Het openbaar onderwijs is gegroeid met 99 leerlingen en het bijzonder onderwijs is gedaald met 27 leerlingen. De Islamitische basisschool As Siddieq blijft met 480 leerlingen de grootste basisschool in De Baarsjes, hoewel het aantal leerlingen gedaald is met veertien. Sterke groeiers zijn de 10e Montessorischool De Meidoorn (76 leerlingen erbij), bij de Joop Westerweelschool (46 leerlingen erbij) en bij De Roos (elf leerlingen erbij). Terwijl de 10e Montessorischool al jaren gestaag groeit, is voor De Roos en de Joop Westerweelschool de groei een trendbreuk. De Joop Westerweelschool blijft de grootste openbare basisschool en zit met 318 leerlingen op het niveau van 2000. Lichte groeiers in het bijzonder onderwijs zijn de St Janschool (acht leerlingen) en de Admiraal de Ruyterschool (zeven leerlingen).

In totaal zitten in De Baarsjes ruim 2300 leerlingen op de basisschool. De leerlingentellingen vinden jaarlijks plaats op 1 oktober.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Wegens succes: verhoogde subsidie Open Atelierroute

De organisatoren van de Open Atelierroute 2005 krijgen extra subsidie. Doordat in het eerst weekend van oktober veel meer kunstenaars meededen dan verwacht, is een tekort van ruim 6500 euro ontstaan. Daarvan vergoedt De Baarsjes ruim tweeduizend euro. Eerder is nog eens tweeduizend euro extra uitgetrokken voor de Kunstbob, waarbij kunstenares Lucienne Kleverlaan bewoners liet mee schilderen aan een grote wereldbol op doek op het Mercatorplein, om de buurt meer te betrekken bij de Open Atelierroute. De Baarsjes financiert de Open Atelierroute 2005 in totaal met 12.000 Euro.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

De Baarsjes in 60 minuten

De Baarsjes lanceert op 20 oktober tijdens de nieuwbouwshow in de Zuiderkerk de stadsdeelwandeling 60 Minuten; in één uur door De Baarsjes. De publicatie begeleidt de wandelaar langs historische monumenten, knusse pleintjes, onverwacht groen, toegankelijke voorzieningen en opgeknapte woon- en winkelbuurten. De stadsdeelwandeling ligt tot 31 oktober in de Zuiderkerk. Vanaf vrijdag 21 oktober is de publicatie (in beperkte oplage) gratis verkrijgbaar op het stadsdeelkantoor (Baarsjesweg 224) en als pdf-bestand te downloaden op www.baarsjes.amsterdam.nl.

Informatie: Rinze van Opstal, r.van.opstal@baarsjes.amsterdam.nl, 5892762, 06-12991741

Zorg: eerst raadsdiscussie, dan bewoners polsen

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) maakt dat De Baarsjes verantwoordelijkheden voor ondermeer thuiszorg, gezondheidszorg en gehandicaptenvoorzieningen op zich af ziet komen; bovenop de bestaande verantwoordelijkheden voor welzijn en wellicht voor te weinig geld. Het Dagelijks Bestuur stelt de deelraad een discussie voor over het pakket aan zorg, de prioriteiten daarin en de taakopvatting ten opzichte van de gemeente. De discussienota noemt als onderwerpen ondermeer de optie van woonzorgzones en de ondersteuning van cliënten en mantelzorgers. Typerend voor De Baarsjes is de benadering à la het huis-aan-huis bezoek in de Orteliusstraat. Hier bleek dat een kwart van de bezochte bewoners geen gebruik maakt van voorzieningen die ze nodig hebben om hun leven op orde te krijgen, zoals schuldhulpverlening en taallessen. Na de raadsdiscussie polst het Dagelijks Bestuur instellingen en bewoners.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Agenda


* 21 oktober Iftarmaaltijd van Chebba, Bibliotheek Mercatorplein


* 22 oktober 18.30 uur Iftarmaaltijd van de Turkse Ouderen Vereniging Evimez, Ouderencentrum De Hudsonhof, Hudsonhof 5


* 23 oktober 14.30-17.30 uur Voetbaltoernooi, Jan van Galenhal. Organisatie: Anahda en Toekomst


* 23 oktober vanaf 18.30 uur Iftarmaaltijd van Anahda en Toekomst, De Tagerijn, Balboaplein. Thema: opvoeding (gastspreker en discussie)


* 24 oktober 17 uur iftarmaaltijd van het Eerste Turkse Platvorm, salon van de Hudsonhof, Hudsonstraat 1. Thema: opvoeding. In samenwerking met de GGD en een imam


* 24 en 25 oktober vanaf 22 uur hijskraan tilt nieuw dak op de voormalige Edelsmedenschool, Postjesweg 1. Overdag vrije doorgang voor verkeer


* 26 oktober 21 uur Wethouder Verburg hijst de vlag op het dak van de voormalige Edelsmedenschool, vanuit de hijskraan. Ontvangst om 21 uur in Art'Centre (Witte de Withstraat 128); vlag hijsen om 22 uur

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756