Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw: Grensoverschrijdende smokkelfietsroute
Onderweg op locatie verhalen, anekdotes en smokkelliedjes

De Achterhoek en het Duitse Münsterland zijn een bijzondere cultuurtoeristische fietsroute rijker. De bewegwijzerde smokkelfietsroute gaat over eeuwenoude smokkelpaadjes, langs vroegere en hedendaagse pleisterplaatsen en onderweg zijn er op verschillende locaties smokkelverhalen, -anekdotes en -liedjes. De route is 49 kilometer lang met verkortings-mogelijkheden tot 33 of 17 kilometer. De route kan worden gestart bij twee zogenaamde Toeristische OverstapPunten (TOP s): Restaurant van Hal in Voorst bij Gendringen en Eétcafé De Sander in Dinxperlo.

Smokkelroute in de grensstreek
De route voert de fietser met behulp van routebordjes met afbeelding van een smokkelaar met pungel over oude smokkelwegen en groene grensovergangen van Voorst (bij Gendringen) via Dinxperlo, Suderwick via Anholt over Gendringen weer terug naar Voorst. Dinxperlo en Suderwick neemt in de route een bijzondere plaats in. Er zijn geen andere plaatsen aan de grens van Nederland en Duitsland waar die grens zo n grote invloed heeft gehad op het dagelijkse leven. De grens loopt er dwars door heen, waarbij aan de ene kant van de straat (de Hellweg) Duits en de andere kant (de Heelweg) Nederlands grondgebied is. Tevens is uniek dat deze plaatsen gezamenlijk één politiebureau hebben. Niet voor niets is in Dinxperlo het Grenslandmuseum gevestigd.

In de sporen van vroegere smokkelaars krijgt de fietser de gelegenheid in tien delen informatie te lezen over de betreffende locatie in smokkeltijd. De verhalen zijn via diverse interviews afkomstig van de inwoners van de grensstreek zelf en vaak van generatie op generatie overgeleverd. De verhalen zijn verzameld en in 28 pagina s op schrift gezet door Frans Miggelbrink. De verhalenroute geeft letterlijk en figuurlijk inhoud aan de slogan Je komt op verhaal in de Achterhoek .

Verhalen
Tegenwoordig kun je zo van Nederland naar Duitsland lopen maar in de vorige eeuw werd de grens tussen beide landen streng bewaakt. Er waren grote prijsverschillen tussen Nederland en Duitsland. Vee en koffie waren in Nederland goedkoper dan in Duitsland, maar fietskettingen en gereedschap bijvoorbeeld kostten in Duitsland juist minder dan in Nederland. De bewoners van de grensstreek bedachten allerlei manieren om producten over de grens te smokkelen om zo wat extra geld te verdienen. Ze kenden speciale smokkelpaadjes en wisten precies door welke weilanden en langs welk watertje de kronkelende grens met Duitsland liep. Dit was gevaarlijk werk want als je betrapt werd kreeg je een hoge geldboete of moest je tijden vastzitten. Tot 1909 was de minimumstraf één maand cel! De Duitse en Nederlandse douaniers werden kommiezen genoemd en die hielden de smokkelaars goed in de gaten. Toch waren de smokkelaars hen vaak te slim af. Met geheime smokkeltelegrammen bijvoorbeeld of met slimme verstopplekjes, zoals onder in een bolderkar of op de rug van een herdershond.

Praktisch
De fietsroutefolder is voor 4,95 Euro te koop bij de VVV s in de Achterhoek en de startpunten TOP s van Hal in Voorst en De Sander in Dinxperlo of te bestellen bij VVV Oude IJsselstreek, kantoor Ulft, tel. 0315-64 04 77, info@vvvulft.nl. De duur van de gehele route is minimaal een dagdeel.

Initiatief
De smokkelfietsroute is een initiatief van het Recreatieschap Achterhoek-Liemers, het Gelders Overijssels en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme in samenwerking met de VVV Oude IJsselstreek, VVV Dinxperlo, IVV/Stadt Isselburg, gemeente Oude IJsselstreek, gemeente Aalten, restaurant van Hal en éétcafé De Sander.

De route kwam tot stand mede dankzij financiële ondersteuning van de Europese Gemeenschap (Fonds voor Regionale Ontwikkeling), Provincie Gelderland, Recreatieschap Achterhoek-Liemers, gemeente Isselburg en beide bovengenoemde horecagelegenheden.



Ingezonden persbericht