Ingezonden persbericht


|Veerman moet vasthouden aan toezegging   |                              |
|Biologische boeren willen gelijke kansen |                              |
|in de EU                                 |                              |
Biologische boeren en tuinders in Nederland hebben recht op evenveel directe ondersteuning als hun collega's elders in de EU. De Vakgroep Biologische Land- en Tuinbouw van LTO en Biologica vinden daarom dat minister Veerman onverkort moet vasthouden aan zijn toezegging van E 8 miljoen voor de biologische boeren en tuinders. In zijn brief aan de Tweede Kamer van 13 oktober 2005 ("voortzettingssubsidies biologische landbouw"), lijkt hij hier echter afstand van te nemen.

Vakgroep wil geen koppeling hoogte certificerings- en controlekosten

De vakgroep vindt al lange tijd dat de voortzettingssubsidie nodig is om de biologische boeren en tuinders te belonen voor hun extra inzet voor de bescherming van milieu en dierwelzijn, en de productie van gezond voedsel. Minister Veerman wil de subsidie echter koppelen aan de hoogte van de certificerings- en controlekosten. Dit zijn kosten die biologische boeren en tuinders maken om het EKO-keurmerk aan hun producten te verbinden. Bovendien hebben zij hogere productiekosten dan gangbare boeren en tuinders, meerkosten die in de markt moeten worden terugverdiend. Dit lukt de laatste jaren steeds minder goed, waardoor het aantal biologische boeren en tuinders in Nederland al enkele jaren stagneert.

Van de E 8 miljoen directe steun die minister Veerman in 2004 in zijn beleidsnota "Biologische landbouw 2005-2007" toezegde aan biologische boeren en tuinders, komt E 4 miljoen uit Brussel. Met de koppeling van de subsidie aan de controlekosten, dreigt een deel van dat geld ongebruikt te blijven. LNV wil dit geldbedrag gebruiken voor een al bestaande subsidieregeling voor advies aan biologische boeren en tuinders. De vakgroep erkent het belang van een dergelijke regeling. Zij vindt echter dat de reeds toegezegde E 8 miljoen volledig en rechtstreeks beschikbaar moet komen van biologische boeren en tuinders. Ook de kleinere bedrijven moeten daar van mee kunnen profiteren.

Op gelijk niveau concurreren

De vakgroep steunt de huidige inzet van LNV om de vraag naar biologische producten te stimuleren. De Nederlandse marktbenadering kan echter pas slagen als het niveau van de steun per bedrijf en per hectare tussen EU-lidstaten gelijk is. Landen als Duitsland en Denemarken bieden hun biologische boeren en tuinders naast een vaste tegemoetkoming in de controlekosten óók een vast bedrag per hectare. De vakgroep wil dat LNV beide mogelijkheden benut zodat de Nederlandse biologische boeren en tuinders op gelijk niveau kunnen concurreren met hun collega's in omringende landen. Let wel, veel biologische producten in de Nederlandse supermarkten komen uit het buitenland.

De vakgroep wil daarom binnenkort onafhankelijk vergelijkend onderzoek laten uitvoeren naar de hoogte en wijze(n) van steun aan de biologische land- en tuinbouw in diverse EU-lidstaten.

>>>> Einde persbericht

Meer informatie

Chris Borren, interim voorzitter van de Vakgroep van Biologische Boeren en Tuinders van LTO Nederland en Biologica, telefoon 06 54223938 of Klaas Johan Osinga, beleidsadviseur 06-10586047.

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Prinsevinkenpark 19, Den Haag
Bankrekening : 35.76.06.760
Telefoon : 070-3382700
Fax : 070-3382811 Communicatie
Website : www.lto.nl


---- --