Gemeente Amsterdam

Anne Leibovitz in FOAM

27 september 2005
---
Tamara Van Rompay

Foam_Fotografiemuseum Amsterdam presenteert van 21 oktober tot en met 7 december de tentoonstelling American Music. De tentoonstelling bevat meer dan zestig portretten gemaakt door Annie Leibovitz.

American Music toont een centraal thema in Leibovitz's lange en gevierde carrière. Haar foto's van zeer uiteenlopende muzikale legendes zijn uit duizenden herkenbaar en brengen op levendige wijze de artiest achter de muziek in beeld. Het uitzonderlijke vermogen om met een vanzelfsprekende flair de persoonlijkheid van de geportretteerde te vatten blijft een kenmerk dat Leibovitz onderscheidt van elke andere portetfotoraaf.

The White Stripes

Iconen

"Vijfentwintig jaar gelden begon ik als fotograaf voor Rolling Stone," aldus Leibovitz, "en ik wilde nu met volwassen ogen terugkeren naar de muziek. We hebben vier jaar aan American Music gewerkt. We zijn begonnen met het fotograferen van de grote bluesman R.L. Burnside in de Mississippi Delta, waar de wortels van de populaire Amerikaanse muziek te vinden zijn, en reisden vandaar door het hele land. Het was een bijzondere ervaring voor mij - en een eer om al die fantastische muzikanten, die bij het grote publiek lang niet altijd bekend zijn, te ontmoeten en te horen spelen."

Leibovitz reisde door het landschap van de blues, gospel, jazz, en country, Mary J Blige van zogenaamde `juke joints' tot Graceland. Tot de geportretteerde behoren Amerikaanse iconen als B.B. King, wijlen Johnny Cash, Willie Nelson, Bruce Springsteen, Pete Seeger, Etta James en Dolly Parton, evenals Eminem, Dr. Dre, Mary J.Blige en the White Stripes.

Leibovitz maakt al meer dan dertig jaar foto's die ons beeld van de populaire cultuur, vormen, betwisten en opnieuw definiëren. Haar foto's zijn verschenen op de cover van vele bladen, in het bijzonder van Rolling Stone, Vogue en Vanity Fair, maar ook op de covers van albums van ondermeer Bruce Springsteen, Patti Smith en Tom Waits.

Rolling Stone Magazine

Annie Leibovitz (Westport, Connecticut, 1949) studeerde aan het Art Institute in San Francisco en vervolgde haar opleiding bij fotograaf Ralph Gibson. Leibovitz werkte van 1970 tot 1983 als freelance fotograaf en als hoofd Fotografie bij Rolling Stone Magazine. In 1975 was zij de officiële toerfotograaf voor de Rolling Stones. In 1991 organiseerde de National Portrait Gallery in Washington een retrospectief die uitgebreid heeft rondgereisd door de VS, Europa en Azië.

BB King Gedurende haar lange loopbaan als portretfotograaf heeft Leibovitz talrijke prijzen en onderscheidingen ontvangen, waaronder `The Photographer of the Year Award' (1984) van de American Society of Magazine Photographers (ASMP), de `ASMP Innovation in Photography Award' (1987), de Clio Award, `The Campaign of The Decade Award' en de International Center for Photography's `Infinity Award'(1990).

Informatie

American Music, van Annie Leibovitz is van 21 oktober t/m 7 december te zien in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Keizersgracht 609. Open dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur. Entree: EUR 6,- Telefoon 020 5516500.