Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 074, 12 oktober 2005

Thema 'Ken je krachten!'

WETENWEEK IN WAGENINGEN: 'KRACHTIG' MET VIS, INSECTEN EN HET WEER

Wageningen Universiteit en Researchcentrum doet met vijf publieksactiviteiten mee aan de nationale Wetenweek 2005 (van 19 t/m 26 oktober). Hoogtepunt is de 'Kracht van Vis' waar onderzoekers en medewerkers samen met tal van andere organisaties op het gebied van vis, vissen, aquaria, slootleven en visziektes breed uitpakken met rondleidingen, demonstraties, zelfdoe-activiteiten en informatiestands voor alle leeftijden. Maar wie weet wat de Wageningse weerkundigen zoal meten op het meteorologisch station aan de Haarweg, of waaraan wervelwinden als Katrina en Rita hun kracht ontlenen? En wat te denken van de microkrachten die insecten aan de dag leggen. De gratis toegankelijke Wetenweek van Wageningen UR geeft antwoord met het landelijk thema 'Ken je Krachten!'.

Natuurkrachten 1 Vrijdag 21 oktober Meteostation Haarweg, Wageningen. Het Agro-Meteostation aan De Haarweg meet veel meer dan een 'gewoon' weerstation. Niet alleen luchttemperatuur (de thermometers steken tot 1 meter diep in de grond) en windsnelheid, maar ook echte energiestromen. Een vierkante meter gras waarop een waterig zonnetje schijnt, vangt al meer energie dan een sterke lamp (100 watt) verbruikt. Zie ook hoe zonneschijnmeters werken en wat mistverzamelaars of dauwcollectors doen. Meet zelf de wind (van laag tot hoog boven de grond of de grilligheid), of de gevoelstemperatuur, of zie op hoeveel voetbalvelden een stad qua energie kan draaien. De meetgegevens van de Haarweg worden gebruikt om de weersverwachting te verbeteren en om het toekomstige klimaat te simuleren, bijvoorbeeld door de capaciteit van grasland om koolzuurgas (CO2) op te nemen te bepalen. De rondleidingen zijn van 14.00 -15.30 en van 16.00 - 17.30 uur. Graag aanmelden via de site www.wetenweek.wur.nl.

De Kracht van Vis Zaterdag 22 oktober 10.00-16.00 uur, Zodiac (gebouw 531), Marijkeweg 40, Wageningen. Hoe kweek je de populaire en kleurige Koi-karpers? Kun je de kleur voorspellen? Hoe behandelt een vissendokter een zieke vis? Wat eet een koraal en hebben koralen ook seks? Hoe ervaart een algenetende watervlo een vijver met siervissen? En hoe houd je het aquariumwater schoon? Maar wat doe je tegen een groene vijver? Vragen waarop antwoorden bestaan. Wageningse onderzoekers vertellen, demonstreren en laten de bezoekers de grootste aquariumzuiveringsinstallatie van Europa zien. Leuk voor alle leeftijden. M.m.v. Burgers Zoo, Service@home vijverspecialisten, Aqua Tropica, OVB/NVVS en CIDC van Wageningen UR. Zie de speciale site www.krachtvanvis.nl.

Microkrachten Maandag 24 oktober 20.15 uur. Gebouw 406, Lawickse Allee 13, Wageningen. In samenwerking met Movie W. (Het aantal stoelen is beperkt) Het kruipt, krioelt, knabbelt en vliegt weg. Claude Nuridsany en Marie Pérennou verkleinen de kijker tot de grootte van de hoofdrolspelers die acteren in een verrassend en spannend landschap met op maat gesneden drama's, vindingrijkheid, liefde en domme pech. De intieme wereld van insecten schaal één op één, in een zomers weiland in Frankrijk toont zich als een onalledaagse werkelijkheid. Geniet en verbaas je met de film Microcosmos. Prof. Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie aan Wageningen Universiteit, geeft voorafgaand aan de film een korte inleiding op de insectenwereld.

Natuurkrachten 2 Dinsdag 25 oktober 2005, 20.00-22.00 uur. Gebouw 406, Lawickse Allee 13, Wageningen. Wervelingen in de atmosfeer, zoals een windhoos of stormdepressies van honderden kilometers, worden op alle schaalgroottes opmerkelijke genoeg aangedreven door dezelfde drie krachten. Recent binnengekomen adembenemende beelden van de tropische cycloon Katrina geven een indruk van het imposante krachtenspel. Prof. Bert Holtslag, hoogleraar Meteorologie en luchtkwaliteit van Wageningen Universiteit toont in zijn bijdrage 'Atmosferische Krachtpatsers. over dustdevils, tornados en orkanen' om welke krachten het gaat en demonstreert hun resultaat met een spectaculaire wervelsimulator.

Kenniskracht Woensdag 26 oktober 20.00 -22.00 uur. Botanisch Centrum, Gebouw 352, Arboretumlaan 4, Wageningen. What's in a name? Veel! Speur naar eetbare, oneetbare, geneeskrachtige of giftige planten. Hoe doe je dat? Via hun naam! Spoor zelf de geheimzinnige, maar veelbetekende Latijnse naam op van planten en vind uit of die aanlokkelijke, glimmende kogelronde kersen echt giftig zijn... In een workshop begeleidt prof. Jos van der Maesen van Biosystematiek, Wageningen Universiteit het speurwerk en verhaalt over de betekenis van de naam. Graag aanmelden via de site www.wetenweek.wur.nl.

Het gehele programma is te vinden op www.wetenweek.wur.nl.