Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie mevrouw prof. mr.dr. A.M.P. Gaakeer

Met het uitspreken van de rede Tijdelijk Recht aanvaardt mevrouw mr. dr. A.M.P. Gaakeer op vrijdag 21 oktober 2005 het bijzonder hoogleraarschap Rechtstheorie, in het bijzonder de verhouding tussen recht, taal en literatuur, in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vanwege de Vereniging Trustfonds EUR. In haar oratie gaat zij nader in op het aspect taal in het recht. Wat juristen met taal doen heeft steeds gevolgen in het leven van mensen.

Wat kunnen juristen leren van literaire werken? Binnen de rechtstheorie bestaat sedert enige decennia een interdisciplinaire stroming, de Law and Literature-beweging, die zich zowel richt op de rechtstheoretische problematiek van de taal van het recht in ruime zin (van interpreteren en argumenteren tot de vorming en de inhoud van juridische begrippen) als op de overeenkomst tussen recht en literatuur nu taal voor die beide het instrument is.

Dit gebeurt in de ene hoofdrichting van de beweging die als 'Law as Literature', recht-als-taal, wordt aangeduid. Binnen de tweede hoofdrichting, 'Law in Literature', recht-in-de-literatuur, staat de vraag naar de rechtstheoretische betekenis van de literaire weergave van juridische themaâs centraal. Inmiddels is een canon tot wasdom gekomen van literaire werken, romans, toneelstukken èn poëzie, met een juridisch onderwerp.
Aan de hand van het hermeneutische en het literair-ethische perspectief worden deze richtingen nader uiteengezet. Daarbij richt de aandacht zich op de consequenties voor de juridische opleiding, het wetenschappelijk onderzoek en de beroepsbeoefening van juristen. De leidende gedachte daarbij is dat wat juristen met taal doen steeds gevolgen heeft in het leven van mensen en dat juristen om in hun beroep goed te functioneren een veelheid van contexten en perspectieven moeten kunnen onderscheiden en het effect van hun keuzes moeten kunnen overzien. Reflectie op de inzet van taal in concrete gevallen is dan ook dringend noodzakelijk.

Van 1990 tot 2000 was mw. Gaakeer voltijds verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid; in 2000 maakte zij de overstap naar de rechterlijke macht, strafsector Rechtbank Middelburg waar zij ook rechter-commissaris in strafzaken is geweest. Thans (sedert 1 mei 2005) is zij part-time rechter in Middelburg (strafsector) en voor 3 dagen verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, sectie Inleiding tot de Rechtswetenschap waar zij de hoorcolleges voor de vakken Inleiding tot de Rechtswetenschap en het Integratievak verzorgt, alsmede het keuzevak Rechtstheorie.

Noot voor de pers

Oratie 21 oktober 2005, 16.00 uur
Plaats: Woudestein, Aula
Info: afdeling Interne en Exterene Betrekking, tel. (010) 408 1216 /1777
e-mail: persberichten@daz.eur.nl

gewijzigd op 13 oct 2005 17:27