Ingezonden persbericht


Persbericht, 18 oktober 2005

Open Dagen zeeonderzoekers:
wie zijn de krachtpatsers van de zee?

YERSEKE (Zld.) - Fiets jij sneller dan een bacterie? Wat is de kracht van de 'pitbulloester'? Ontdek een zee van krachten in Yerseke: met snelle schelpen, potige planten en krachtige krabben. En is de waterkwaliteit van de Westerschelde beter geworden? Onderzoek het aanstaande vrijdagavond en zaterdag zelf bij de Open Dagen van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) in Yerseke, bekend in heel Zeeland en daarbuiten. Een bijzondere kans.

Het land staat vanaf woensdag bol van wetenschap en techniek tijdens de WetenWeek. Dit jaar is het thema 'Ken je krachten'. In Yerseke gaat het om de krachten van en in de zee. Burgemeester A.J. Huisman van gemeente Reimerswaal zal deze Open Dagen met een krachttoer (Tour de Force) openen. Om 18.30 uur precies doet hij in de Hal van het NIOO een gooi naar het bacteriefietsrecord. Die minuscule bacteriën blijken verrassend snel te zijn. We zijn dan ook benieuwd wie er gaat winnen!

Jong en oud zijn vrijdagavond 21 oktober tot 21 uur en zaterdag 22 oktober van 11 tot 17 uur welkom op de Korringaweg 5 en 7 in Yerseke om een duik te nemen in ons zeeonderzoek. Krijg alvast de (zoute) smaak te pakken met wat voorproefjes. Zo kun je zien wat er allemaal in de Oosterschelde leeft, of de waterkwaliteit van de Westerschelde is verbeterd in de afgelopen 40 jaar en hoe sterk de 'pitbulloester' wel niet is. Hap monsters uit de zeebodem of leer wat de gevolgen van het broeikaseffect zijn voor de mossel en het nonnetje. Gebruik je verbeeldingskracht en voorspel de uitkomst van een proef met 'sterk' water in de 20 meter lange stroomgroot of voel hoe koud poolonderzoekers het hebben. En zie wat er allemaal bij het kweken van algen komt kijken. Voor kinderen is er de speurtocht met aan het eind het diploma voor Jonge Onderzoekers, proefjes met bijvoorbeeld het mixen van de perfecte limonade, een tekenworkshop in de zoutwaterdierentuin en het zelf maken van een zoutmeter. Behalve 'onderzoekers' zijn er ook 'proefkonijnen' nodig: red je als mossel in het MosselMania-spel! Eén tip: pas op voor de zeemeeuw.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzoekt de natuur. Hoe zit die in elkaar? Deze kennis is ook heel nuttig: bijvoorbeeld voor water- en natuurbeheer, het herstellen van natuur en het opbouwen van een duurzame samenleving. Het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie in Yerseke bestudeert het leven in de zee en in estuaria over de hele wereld, en is daarvoor internationaal befaamd. Dit centrum is voortgekomen uit het Delta Instituut voor Hydrobiologisch Onderzoek, dat in 1957 werd gesticht om de ecologische effecten van het Delta Plan te onderzoeken. Het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO-WUR) houdt zich bezig met wetenschappelijk en toepassingsgericht onderzoek in alle schakels van de visproductieketen: van vangst en teelt tot aan de waardering van het product vis door de consument. Het Centrum voor Schelpdier Onderzoek richt zich hierbij speciaal op de schelpdieren en is naast het NIOO in Yerseke gevestigd. Deze Open Dagen bieden een bijzondere kans, want maar één keer in de paar jaar zijn beide instituten geopend voor het publiek. De toegang is voor iedereen gratis.

Ben je een 'natuur'talent? Waag je dan ook aan onze krachttoer op vrijdagavond of zaterdag!

Meer informatie is te vinden op www.nioo.knaw.nl/opendag. Je kunt ook bellen naar 0113-577300 of mailen naar f.rienks@nioo.knaw.nl.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) verdiept zich in de ecologie van land, zoet water en brak en zout water. Naast Yerseke zijn er twee andere NIOO-vestigingen te vinden in Heteren en Nieuwersluis. Het NIOO is met ongeveer 250 medewerkers het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).