Sociaal-Economische Raad

Persbericht 20 oktober 2005

OPENBARE RAADSVERGADERING SER 21 OKTOBER

Morgenochtend komt de Sociaal-Economische Raad om 10.15 uur in openbare vergadering bijeen. U bent van harte uitgenodigd deze vergadering bij te wonen. Op de agenda staan twee ontwerpadviezen: Milieu als kans en Kansen voor het platteland.

Milieu als kans
In het ontwerpadvies Milieu als kans staat dat de SER het kabinet steunt in zijn voornemen milieuvriendelijke innovaties te bevorderen. Het gaat om innovaties die economische kansen bieden en tegelijkertijd milieuwinst opleveren. Deze 'eco-efficiënte innovaties' moeten via Europese en nationale maatregelen een krachtige impuls krijgen. Het onderwerp 'Milieu als kans' is vorig jaar door het Nederlandse voorzitterschap op de politieke agenda van de EU gezet.

Kansen voor het platteland
Vernieuwing van het platteland komt van onderop, vindt de SER in dit ontwerpadvies. Het Nederlandse platteland is vitaal en vervult een belangrijke rol in de nationale economie. Plaatselijk kunnen er wel knelpunten zijn, zoals een tekort aan banen of aan woonruimte, verrommeling van natuur en landschap of verschraling van voorzieningen in dorpen. Vernieuwend ondernemerschap en betrokken burgerschap blijken op tal van plaatsen de sleutel voor het oplossen van deze knelpunten. Lokale overheden kunnen daaraan bijdragen door actief mee te denken met burgers en ondernemers en ruimte te bieden aan hun initiatieven.

Tijdens de vergadering wordt tevens afscheid genomen van de raadsleden Daems (MKB-Nederland) en Doornbos (LTO-Nederland).