Gemeente Amsterdam

Tulpentapijt in Oosterpark

20 oktober 2005
---
Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer

Op vrijdag 21 oktober legt beeldend kunstenaar Erna van Sambeek de laatste hand aan een door haar ontworpen `tulpenkleed' in het Oosterpark. De laatste tulpenbollen gaan dan de grond in en leerlingen van basisschool `De Kraal' plaatsen zelfgemaakte vogelverschrikkers rond het tulpentapijt. Het tulpentapijt van 20x15 meter zal half april bloeien.

Tulpen Erna van Sambeek heeft dit project bedacht en vier Turkse vrouwen uitgenodigd om het kleed samen met haar te ontwerpen.

Het ontwerp van het tapijt is gebaseerd op dat van een Turkse kelim. Nederland staat bekend om de tulp, maar de bloem komt oorspronkelijk uit Turkije en is daar van oudsher geliefd en nauw verweven met de cultuur.

Bij het ontwerpen van het tapijt is uitgegaan van de traditionele structuur van de kelim. Het tapijt bestaat uit vijf strepen met daaromheen twee randen. Iedere deelnemer aan het project heeft een baan ontworpen met een voor haar belangrijk motief.

Voor meer informatie over het tulpentapijt kunt u kijken op www.tulpentapijt.nl

In het Oosterpark is een mooie locatie voor dit project. In heel Amsterdam en met name in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer leven verschillende bevolkingsgroepen met elkaar. Het Turks-Nederlandse tulpentapijt kan op poëtische wijze het accent verleggen naar de overeenkomsten tussen de groepen en tegelijk het verhaal van de tulp vertellen.

Vrijdag 21 oktober 2005, 14-15 uur Grasveld achter ingang hoek Oosterpark Linnaeusstraat