Ingezonden persbericht

Debat en iftar-maaltijd 'De digitale burger' in De Rode Hoed

Over de verantwoordelijkheid van website-aanbieders en jongeren zelf

AMSTERDAM, 20051020 -- Op vrijdag 21 oktober 2005 vindt in De Rode Hoed te Amsterdam een bijeenkomst plaats over het gebruik van internet onder Marokkaanse jongeren. Websites en chatsites hebben een groeiende belangstelling onder jonge digitale burgers. Van alle etnische groepen hebben Marokkaanse Nederlanders de hoogste organisatiegraad op internet. Voor velen zijn in de anonimiteit van internet alle taboes verdwenen, maar waar leidt al die digitale communicatie toe? En wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor? Organisatie: De Rode Hoed in samenwerking met TANS (netwerk voor hoger opgeleide jonge Marokkanen). Gespreksleiding: Ahmed Marcouch (UMMOA). Aanvang: 17.30 uur in Grote Zaal, Keizerzaal en Kleine Zaal.


Programma

Het programma wordt gestart met drie parallelle sessies naar keuze:

'Wat is cyber-islam?' Hoe kun je de kennis die je van internet haalt delen met de moskee en andere burgers? Welke bronnen worden er op internet gebruikt? Welke grenzen kun je daaraan stellen? O.l.v. Ahmed Marcouch.
'Succesvol netwerken via internet'(Denk aan loopbaanontwikkeling en het vinden van stageplekken!) o.l.v. Samira Abbos, m.m.v. Smahan Bouchtaoui
'Wat kun je met Marokko doen via internet?' E-learning (van afstand lesgeven of begeleiden) als ontwikkelingssamenwerking. O.l.v. Moustapha Baba.
Daarna is er een iftar-maaltijd en zal er gesproken worden over de uitkomsten van de parallelle sessies. Vervolgens vindt een discussie plaats over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van website-aanbieders voor de ontwikkeling van (Marokkaanse) jongeren en de rol van de overheid hierbij. Met o.a. Khalid Mahdaoui (www.marokko.nl), Nalini Hirasingh (www.maghreb.nl) en Karim Azaouagh (www.maroc.nl). Dan wordt er weer een maaltijd geserveerd en als afsluiting een optreden van Ismailia.

Digitale communicatie

Zowel in Nederland als in Marokko vinden onder jongeren van Marokkaanse afkomst levendige discussies plaats over zeer uiteenlopende onderwerpen via internet. Met discussiegroepen over godsdienst, inburgering, huwelijk en hoofddoekjes wordt de vrijheid van meningsuiting in de praktijk beleefd. Met talloze sites kunnen de jongeren naar hartelust hun mening spuien. Waar leidt die digitale communicatie toe? Op welke wijze kunnen zaken die Marokkaanse jongeren bezighouden bespreekbaar worden gemaakt, zonder dat ze zich achter de computer verschuilen?

Dit programma is het derde in de reeks 'Marokko in de Hoed ­ 400 jaar Marokko-Nederland'. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het HIVOS/NCDO Cultuurfonds en TANS.



De Rode Hoed