Ingezonden persbericht

PERSBERICHT UTRECHT MANIFEST 2005
Tweejaarlijks podium voor design en maatschappij

8 augustus 2005

De internationale biënnale Utrecht Manifest 2005, tweejaarlijks podium voor design en maatschappij, vindt van 21 tot en met 30 oktober plaats op verschillende locaties in de stad Utrecht, onder meer in de Uithof, het Centraal Museum en de Pastoe Fabriek.

Utrecht Manifest is een nieuwe biënnale voor geëngageerd design en wordt georganiseerd door de Stichting Utrecht Biënnale. Utrecht Manifest 2005 is de eerste editie en een ouverture tot de komende vier edities in 2007, 2009, 2011 en 2013. Utrecht Manifest wil vooral vragen stellen bij de rol die de designindustrie, de culturele sector en de vormgevers tegenwoordig spelen. In onze samenleving waarin consumptie en individueel belang de boventoon voeren, lijken lifestyle, image en winst centraal te staan. Utrecht Manifest gaat op zoek naar alternatieven voor deze houding. Utrecht Manifest wil de maatschappelijk betrokken rol die design kan spelen zichtbaar maken en verder stimuleren.

Dit gebeurt aan de hand van activiteiten zoals tentoonstellingen, presentaties, theorievorming, visieontwikkeling en ideeënuitwisselingen. Leidraad hierbij zijn duurzaamheid, kwaliteit en innovatie en maatschappelijk betrokken ondernemen. Utrecht Manifest wil in tien dagen stof doen opwaaien, verdieping bewerkstelligen en de opmaat vormen voor de komende edities van de biënnale. Wat de uitkomst van Utrecht Manifest 2005 zal zijn zal pas na 30 oktober blijken.

De opening op 21 oktober gaat van start met de eerste expertmeeting, waarbij Stefano Marzano (CEO Philips Design) en Dingeman Kuilman (directeur Premsela) met elkaar in debat gaan.

Tentoonstellingen
Gerrit Rietveld: een presentatie en architectuurtour door de stad en provincie Utrecht voeren de bezoekers langs verschillende aspecten van deze vermaarde Utrechtse architect. Curator is Ida van Zijl.

Humberto en Fernando Campana: de Braziliaanse broers staan voor veelzijdigheid. Workshops en doceren wisselen ze af met het ontwerpen van meubels in hun atelier in São Paulo. De ene keer voor internationaal gerenommeerde meubelfabrikanten, de andere keer met jongeren uit de sloppenwijk van São Paulo. Hun werk straalt gedrevenheid en sociaal engagement uit. Curator is Ida van Zijl.

Now & Again: deze multidisciplinaire tentoonstelling is op verschillende locaties in Utrecht te zien en te beleven. Vormgevers en kunstenaars nemen posities in met hun werk en benadrukken de behoefte aan betrokkenheid met de huidige samenleving. Curators zijn Gert Staal en Guus Beumer

Maarten Van Severen: een retrospectief over het werk van de in het voorjaar van 2005 overleden, internationaal bekende Belgische meubelontwerper en interieur architect. De tentoonstelling onderzoekt zijn persoonlijke nalatenschap en zijn samenwerking met anderen, zoals architect Rem Koolhaas. Curator is David Van Severen, zoon van Maarten Van Severen.

Architectuur in de Uithof: masterplannen en het toeval hebben geleid tot de Uithof zoals we die nu kennen. De gebouwen vormen een weergave van de stromingen vanaf de jaren zestig tot heden.

Theorie
Productenplatform: een productenselectie van Stefano Marzano waarin design en ideeën over duurzaamheid en innovatie een cruciale rol spelen. Waar gaan we naar toe? Welke richting kiezen we? In deze opstelling zijn de vragen belangrijker dan het antwoord. Van het publiek wordt een actieve rol gevraagd.

Expertmeetings: bedrijven, vormgevers en publiek nemen deel aan discussies over de rol van de vormgevingspraktijk en het ontwerp in de maatschappij. De meetings monden uit in een symposium over de rol van design in de maatschappij. Het geheel staat onder leiding van Paul Schnabel en is samengesteld door Gert Staal.

Workshops: verschillende elementen van het research programma worden gepresenteerd in workshops. Deze workshops markeren de start van een lange termijn onderzoeksprogramma (2005 - 2013) dat in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Hogeschool van Utrecht en de Universiteit Utrecht wordt opgezet. De redactie wordt gevoerd door Henk Slager en Anke Coumans van de HKU.

---

Stichting Utrecht Biënnale / Utrecht Manifest, Projectbureau/ Postbus 384, 3500 AJ Utrecht,
T. +31 (0)30-2512135, F. +31 (0)30-2514479,info@utrechtmanifest.nl
Kijk voor meer up-to-date programma- en achtergrondinformatie op www.utrechtmanifest.nl

---- --