Ingezonden persbericht

Geachte uitgever,

U hebt wellicht de discussie omtrent de leenrechtvergoedingen wel gevolgd.

Wij moeten leenvergoedingen van boeken en CD's (multi media) gaan afdragen aan stichting Leenrecht, omdat ons een openbare functie wordt toegekend. Velen hebben een kerkbibliotheek, maar ook deze moeten leenrechten gaan3 afdragen. De leenrechten gaan echter niet vanaf nu gelden, maar moeten we met terugwerkende kracht vanaf 1997 afdragen Zoals u heeft kunnen lezen, is dit geld er bij niemand, mede doorwat wij niet gesubsidieerd worden omdat wij voor de gemeenten een niet-openbare instelling zijn.

Minister geeft in zijn brief duidelijk aan dat er een mogelijkheid is dat auteurs afstand doen van een billijke vergoeding. Zij moeten dat dan wel schriftelijk kenbaar maken in een brief die gericht is aan het samenwerkingsverband christelijke bibliotheken.

Wij willen u als uitgever vragen om de onderstaande vragen kort te beantwoorden:

1. Wat vind u van de hele discussie over de leenrechten voor de christelijke bibliotheken die met terugwerkende kracht vanaf 1997 betaald moeten gaan worden (soms 20.000 euro per bibliotheek, waar het geld vandaan met komen, weten we niet)

2. Ziet u als uitgever wel eens wat terug van de leenrechten. Of worden deze direct via de schrijvers geincasseerd? (een probleem is namenlijk dat als wij leenrechten moeten afdragen, we ook willen dat het geld bij de juiste rechthebbenden terechtkomt. En dan hebben we nog het probleem dat niet iedereen zo geautomatiseerd is dat zij een lijst kunnen draaien wat er uitgeleend is. Dus als we niet uit kijken komen onze centen dus bij Jan Wolkers etc, terecht.)

3. Kunt u als uitgever na raadpleging van uw auteurs, afstand doen van een billijke vergoeding? Dat is immers de enige mogelijkheid die ons nog rest om de leenrechten niet te hoeven te betalen.

Wij willen u met klem vragen, ons uw reactie op zeer korte termijn te laten weten. De Stichting Leenrecht eist namenlijk van ons betaling vanaf de jaren 1997 t/m heden voor 1 november a.s.

Mocht het nodig zijn (omdat u bijvoorbeeld niet de juiste persoon in de organisatie bent, die dit moet behandelen), wilt u deze mail dan versturen aan de directie binnen uw organisatie, zodat deze adequaat kunnen reageren op deze maatschappelijke discussie.

Hartelijke groet,

Namens het samenwerkingsverband christelijke bibliotheken
Albert de Jong
0186-654124