Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

21 oktober 2005

NAJK Internationaal bezoekt congres in Straatsburg

16 t/m 19 oktober was er een congres van de Europese boerenorganisatie CopaCogeca in Straatsburg. Ook de jonge boeren en tuindersorganisaties, verenigd in Ceja, waren in aanwezig. Voor de Landelijke Werkgroep Internationaal van het NAJK waren Joris Baecke en Marleen Schouten naar Straatsburg afgereisd.

Tijdens het congres spraken onder andere Eurocommissaris voor Landbouw Marianne Fischer-Boel en de secretaris-generaal van de WTO Pascal Lamy. Lamy ging na zn inleiding in op de vraag in welke mate de extra eisen die aan Europese producten gesteld worden een rol mogen spelen bij het toelaten van producten van buiten de EU, de zogenaamde Non trade concerns. Volgens Lamy werd dit door de VS gezien als Europees protectionisme.
Marianne Fischer-Boel ging nogmaals in op de Hervorming van het Europese Suikerbeleid. Ze benadrukte dat er voor de WTO-top in december in Hong Kong een hervormingsplan rond zal zijn, zodat ze dit bij de onderhandelingen kan voorleggen. Als dit niet het geval is riskeert de EU beboet te worden door de WTO. Ze gaf aan dat de forse prijsdaling noodzakelijk was. Nu is er een budget voor compensatiemaatregelen. Wanneer na een kleinere korting nu, later zou blijken dat er nogmaals een korting nodig is, dan is daar geen budget voor. De prijs moet volgens Fischer-Boel zo fors omlaag omdat bij een minder hoge prijskorting na 2009, wanneer het Everything But Arms in werking treedt, de Europese Suikermarkt anders overspoeld zou worden door suiker uit de MOL-landen. De EU-commissaris zei wel goed te hebben geluisterd naar de verschillende ideeën uit de lidstaten. Positief was dat ze verzekerde dat er voor 2013 niks van het EU-landbouwbudget af zal gaan.

auteur
Joris Beacke DB NAJK