Gemeente Ede

Nummer 217 / Ede, 21 oktober 2005

Loco-burgemeester S. van de Pol reikt Koninklijke Onderscheiding uit bij Vrije Universiteit Amsterdam

Prof. dr. H.G. Geertsema uit Ede Ridder in Orde van Oranje-Nassau

De heer prof. dr. H.G. Geertsema, bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester S. van de Pol heeft hem op vrijdagmiddag 21 oktober de versierselen opgespeld die bij deze koninklijke onderscheiding horen. De uitreiking vond plaats in de Vrije Universiteit Amsterdam ter gelegenheid van zijn afscheid. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van reformatorische wijsbegeerte.

De heer Geertsema is vanaf 1965 verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij werkzaam was en is als universitair (hoofd)docent. Hij maakt zich in verschillende functies verdienstelijk voor de wijsbegeerte op reformatorisch levensbeschouwelijke grondslag.
Zo was hij enkele jaren docent reformatorische wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij nu al 21 jaar werkzaam als docent reformatorische wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen en 18 jaar aan de Universiteit Utrecht.
Vanaf 1987 is de heer Geertsema daarnaast bijzonder hoogleraar voor de reformatorische wijsbegeerte op de Dooyeweerd-leerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft zich ontwikkeld tot een excellent filosoof die de reformatorische wijsbegeerte met nieuwe inzichten heeft verdiept en uitgebreid. Hij bracht vele wetenschappelijke- en vakpublicaties uit op zijn naam en begeleidde vijf promovendi. Daarnaast heeft hij zich ingespannen voor de opzet van de Master-opleiding 'Christian Studies of Science and Society', de enige Engelstalige Master-opleiding aan de Faculteit der Wijsbegeerte. Ook was hij 10 jaar voorzitter van de Vereniging en Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte, die de Dooyeweerd-leerstoel in stand houdt.
Ook op maatschappelijk terrein is de heer Geertsema zeer actief. Hij zet zich als 35 jaar in als vrijwilliger voor 'l Abri, een woongemeenschap voor zowel christenen als niet christenen. Op deze plek kunnen mensen zoeken naar antwoorden op hun persoonlijke vragen over geloof en leven. Zijn maatschappelijke dienstverlening voor 'l Abri houdt nauw verband met zijn functie als wetenschapper. De heer Geertsema was een aantal jaren ouderling van de Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk in Eck en Wiel en vanaf 1994 van de Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk in Wageningen.

---