Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Internationaal jeugdschaak in Leiderdorp

Schaakvereniging Leiderdorp is titelverdediger in The Battle of the Giants
Jeugdschakers uit vijf Europese landen strijden op 22 en 23 oktober in Leiderdorp om een wisselbeker en een hoofdprijs van 400 euro. Dit evenement is het tweede Schutten IT-Internationaal toernooi The Battle of the Giants, georganiseerd door Schaakvereniging Leiderdorp. Namen er vorig jaar nog alleen Nederlandse en Vlaamse clubs deel, nu zijn ook een Duitse, een Franse en een Engelse club van de partij. Schaakvereniging Leiderdorp werd vorig jaar kampioen en zal dus haar titel moeten verdedigen.

De acht deelnemende clubs hebben ieder een team geformeerd van zestien spelers, verdeeld over vier leeftijdscategorieën van acht tot achttien jaar. De wedstrijden gaan tussen deze complete teams. Leiderdorp heeft een sterke formatie samengesteld, met daarin onder meer de twee Nederlandse meisjeskampioenen Lisa (14) en Myrre (9) Hortensius.

Op zaterdag 22 oktober vinden de voorrondes plaats. Op zondag 23 oktober volgen de halve finales en de finale. De vier beste teams zullen dan strijden om de titel King of the Giants. Voor de verliezers is er gelijktijdig een troostfinale.
Het evenement, inclusief maaltijden en onderdak voor de buitenlandse spelers, is financieel mogelijk gemaakt door het bedrijf Schutten-IT uit Voorschoten, de vaste sponsor van Schaakvereniging Leiderdorp.

De deelnemende buitenlandse clubs zijn Le Perchay (Frankrijk), Sussex Junior Chess (Engeland), Dortmunder Schachverein 1875/Mallinckrodt Gymnasium (Duitsland) en Promotie Jeugdschaak Vlaanderen (België). Uit Nederland komen S.H.S. Haarlem, Zukertort Amstelveen, Promotie/Botwinnik-Combinatie Zoetermeer en Schaakvereniging Leiderdorp.

Belangstellen kunnen de wedstrijden komen volgen in het Visser t Hooftlyceum, Muzenlaan 155 in Leiderdorp. Aanvang op zaterdag en zondag om 10.30 uur. Er zijn nevenactiviteiten, zoals een introductie van het superschaak en een prijsvraag. Er is ook gelegenheid om verkleed als schaakstuk op de foto te gaan. Op zondag speelt internationaal meester Edwin van Haastert van 12.00 uur tot 15.00 uur een simultaanwedstrijd.

De finales worden op zondag 23 oktober om 13.30 uur gespeeld. Om 16.00 uur is de prijsuitreiking.