Rijksuniversiteit Groningen

123 - Wetenschapsdagen aan de RUG

Datum: 13 oktober 2005

In het weekend van 22 en 23 oktober 2005 doet de Rijksuniversiteit Groningen mee aan de nationale Wetenweek, met dit jaar als thema `Ken je krachten'. Op zondag 23 oktober houdt het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) open dag, waarbij de deeltjesversneller is te bezichtigen. Bij SRON, nationaal instituut voor ruimteonderzoek, zijn diezelfde dag allerlei demonstraties te zien. En op zaterdag 22 en zondag 23 oktober is het Universiteitsmuseum geopend met een speciale tentoonstelling in het kader van het Wereldjaar van de Natuurkunde.

Kernfysisch Versneller Instituut
De fundamentele krachten in de natuur spelen een grote rol in het onderzoek op het KVI. De elektromagnetische kracht, de zwakke kracht, de sterke kracht en de zwaartekracht staan aan de basis van het onderzoek aan atomen, kernen en nog kleinere deeltjes. Voor onderzoek aan kleine deeltjes zijn omvangrijke en technisch geavanceerde installaties nodig. Op het KVI staat onder andere de deeltjesversneller AGOR, waarmee internationaal toonaangevend onderzoek wordt verricht. Op zondagmiddag 23 oktober 2005 van 12.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom om de apparatuur te bekijken. Met demonstraties, de mogelijkheid om zelf proefjes te doen en een puzzeltocht voor kinderen. Ook zijn er twee lezingen om 14.00 en 15.30 uur. In de eerste lezing `Hoeveel krachten zijn er eigenlijk' vertelt Klaus Jungmann over de verschillende soorten krachten en het onderzoek eraan op het KVI. In de tweede lezing, getiteld `New Moon: luisteren naar de maan', legt Jose Bacelar uit hoe KVI-onderzoekers gebruik maken van de maan om te `luisteren' naar energierijke deeltjes uit het heelal. De toegang is gratis.

Ruimteonderzoek
Bij SRON, het nationaal instituut voor ruimteonderzoek dat ook een vestiging op het Zerniketerrein heeft, zijn zondag allerlei demonstraties te zien met vacuüm, prisma's en ballonnen in stikstof. Ook kunnen kinderen onder deskundige begeleiding een elektronische dobbelsteen in elkaar solderen, die meegenomen mag worden naar huis. Verder laat SRON Groningen zien aan welk project dit instituut nu werkt: een astronomisch instrument dat in 2007 met een satelliet gelanceerd gaat worden. Deze satelliet, Herschel geheten, zal in de ruimte op anderhalf miljoen kilometer vanaf de aarde waarnemingen gaan doen naar stervorming en het ontstaan van sterrenstelsels.

Universiteitsmuseum
Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2005 is het Universiteitsmuseum geopend met de tentoonstelling `Alles is relatief ... absoluut!'. Deze tentoonstelling in het kader van het Jaar van de Natuurkunde is gewijd aan natuurkundige verschijnselen. Albert Einstein en zijn formule E=mc^2 staan centraal. Er zijn animaties te zien die Einsteins theorieën op een begrijpelijke manier uitleggen, er is gelegenheid om zelf te experimenteren en bekende Groningers en Nederlanders laten zien wat zij met natuurkunde hebben. Daarnaast is er de tentoonstelling `Wetenschap als proces': een nieuwe opstelling over experimenteren, verzamelen, ordenen, analyseren en toetsen. De collectie bevat de meest uiteenlopende voorwerpen die bij onderzoek aan de RUG zijn gebruikt. Topstuk is de mummie Janus met zijn gezichtsconstructie. Tot slot kan iedereen zijn krachten testen op de apparaten voor krachtmetingen.

Noot voor de pers
Meer informatie is te vinden op:
www.kvi.nl
www.rug.nl/wetenschapsdag
www.rug.nl/museum