Ingezonden persbericht


Performing culture: folklore als vorm van erfgoed

Symposium over het belang van folklore

Is folklore wel van deze tijd? Daarover zijn de meningen verdeeld. Op de Nationale Volkscultuurdag 2005, 22 oktober in Fort Voordorp bij Utrecht, discussiëren onderzoekers en wetenschappers over folklore. Het symposium duurt van 13:30 uur tot 15:30 uur. Het maakt deel uit van een gevarieerd programma, dat folklore in Nederland anno 2005 van alle kanten belicht. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur meent namelijk dat folklore wel degelijk een belangrijk thema is. Het brengt de geschiedenis tot leven.

Vaak wordt gezegd dat folklore een oubollige bezigheid voor oude mensen is. Trendbureaus zijn evenwel van mening dat 'retro' de trend van dit moment is. Alles dat terugverwijst naar 'vroeger' is 'in', of het nu om historisch geïnspireerde kleding gaat of folkloristische vormen van koken. Dat betekent dus dat de vele honderden folkloreverenigingen die Nederland rijk is, een sterke troef in handen hebben. Zij zijn in de ware zin van het woord 'living history'. Ook in internationaal opzicht is het laatste woord in het folkloredebat nog niet gezegd. De een vindt folklore erfgoed, de ander vindt dat onzin.

Vier gerenommeerde sprekers gaan in op de gelaagdheid van folklore. Albert van der Zeijden, wetenschappelijk medewerker van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, betoogt dat folklore een manier is waarmee volkscultuur tot erfgoed wordt gemaakt. Hilde Roothart (bureau Trendslator) vertelt over de achtergronden van de retrotrend en hoe de belangstelling voor folklore daarin past. Herman Roodenburg, hoogleraar in Leuven en onderzoeker van het Meertens Instituut, gaat in op het internationale debat rond 'performing culture'. Wat doet het met de volkscultuur? Tot slot spreekt Gerard van Keken (Zeeuws Bureau voor Toerisme) over de allianties tussen toerisme en folklore. Iedereen kent Zeeuws meisje, als de Zeeuwse identity marker, maar wat valt hier nog meer over te zeggen? Hendrik Henrichs, universitair docent aan de Universiteit Utrecht, is dagvoorzitter.

Voor wie deze kost te zwaar op de maag ligt, zijn er elders op Fort Voordorp, de hele dag door, vele optredens en demonstraties van folkloregroepen.



Ingezonden persbericht