Provincie Zeeland



Uitreiking Four Freedoms Awards

Zaterdag 22 oktober, ontvangt oud-president William Jefferson Clinton van de Verenigde Staten de Four Freedoms Award van het Amerikaanse Franklin and Eleanor Roosevelt Institute.
Voor de afzonderlijk benoemde vier vrijheden worden in dezelfde plechtigheid, in Hyde Park, New York, gedecoreerd:

Vrijheid van meningsuiting: Alom gewaardeerd verslaggever en news anchor Tom Brokaw, die tevens bekendheid en een prijs verwierf met zijn boek The Greatest Generation over de leefomstandigheden in de Verenigde Staten tijdens het presidentschap van Franklin Delano Roosevelt.

Vrijheid van godsdienst: Theoloog, activist en schrijver prof. Cornell West van Princeton University, die onderzoek doet naar de problemen van de Afrikaans-Amerikaanse bevolkingsgroepen in stedelijke gebieden in de Verenigde Staten. Hij publiceerde Race Matters over zijn strijd tegen de sociale ongelijkheid in zijn land.

Vrijwaring van gebrek: Voorzitter en directeur Martha Evans van het Amerikaanse Rode Kruis voor de manier, waarop haar organisatie hulp verleende aan de slachtoffers van de tsunami in Azië en van de orkanen Katrina en Rita in de Verenigde Staten.

Vrijwaring van vrees: voorzitter Thomas Kean en vice-voorzitter Lee Hamilton van de National Commission on Terrorist Attacks upon the United States. De commissie, die kortweg de nine-eleven commission wordt genoemd, heeft volgens het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute geleid tot een herbezinning op de Amerikaanse terrorismebestrijding.

De Four Freedoms Awards zijn gebaseerd op de vier vrijheden die president Roosevelt benoemde als pijlers voor de democratie tijdens zijn toespraak tot het Congres in 1941.
De onderscheidingen worden in de oneven jaren in New York toegekend aan Amerikanen en in de even jaren in Middelburg aan wereldburgers, die zich op bijzondere wijze inzetten voor de democratische rechten.

Eerdere laureaten in Amerika waren onder andere de presidenten Truman, Kennedy en Carter en in Nederland prinses Juliana, Simon Wiesenthal, Shimon Peres, Nelson Mandela en Kofi Annan.

Vanuit Zeeland wonen vertegenwoordigers van de Roosevelt Stichting, het Roosevelt Studiecentrum en het provinciaal bestuur de plechtigheid bij. De delegatie bestaat uit commissaris van de koningin drs. W.T. van Gelder, tevens voorzitter van de Roosevelt Stichting, de gedeputeerden G. van Heukelom, tevens voorzitter van het Roosevelt Studiecentrum, J. Suurmond en M. Kramer, vice-voorzitter dr. S. Knigge, penningmeester P.T. van de Steenoven en directeur prof. dr. C.A. van Minnen van het Roosevelt Study Center, kabinetschef mr. C.L.J. van Vlaanderen van de provincie Zeeland, directeur mw. M. van den Hombergh van de Stichting Doen, directeur mw. A.M.A. Hoogenboom van de Nationale Postcodeloterij mw. G.W. van Montfrans-Hartman, P. de Visser en mw. I.B.A. Vermaire-Burm. Een aantal van de delegatieleden wordt vergezeld door zijn/haar levengezel(lin).

21 oktober, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, persberichtnumer 132/05

Zie ook: De Four Freedoms van President Roosevelt