conferentie van ATEE in Amsterdam

Hogeschool van amsterdam

Op zaterdag 22 oktober begint de 30e jaarlijkse conferentie van ATEE, de Association for Teacher Education in Europe. Gastheer is dit jaar de Educatieve Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met het ILO.
Tijdens de conferentie zal een verklaring worden opgesteld waarin ATEE zijn positie bepaalt m.b.t. de kwaliteit van leraren in Europa.

De keynotes op zondagochtend 23 oktober in de Beurs van Berlage worden verzorgd door prof. Dr. Eckhard Klieme, van het Deutsches Institut für Internationale Pädagogische Forschung rond standards voor leraren en door Bob Koster (VELON) rond standards voor lerarenopleiders. Zij zullen weerwoord krijgen van Frank Jansma (SBL) en Jean Murray (Brunel University West-London). Op woensdagochtend gaat Sean Feerick namens de Europese Commissie in op activiteiten die de Europese Commissie onderneemt in het kader van het programma Education & Training 2010 en de rol van de lerarenopleidingen daarbinnen.

Met dit thema wordt aangesloten bij de discussies rond bekwaamheidseisen en standards voor leraren in de verschillende Europese landen. Ook op Europees niveau wordt aandacht besteed aan kwaliteit en competenties van leraren, getuige een recent document van de Europese Commisie, getiteld Common European Principles for Teachers competences and qualifications.
Met het conferentiethema wordt een poging gedaan om lerarenopleiders nauwer te betrekken bij Europese beleidsvorming rond leraren en lerarenopleiding en om wederzijdse uitwisseling tussen opleiders en beleidsmakers uit verschillende landen te stimuleren.Daartoe zal parallel aan de conferentie een door het SBL georganiseerd symposium plaatsvinden, waarin beleidsmakers en ontwikkelaars van bekwaamheidseisen in verschillende landen elkaar ontmoeten.Tevens zal tijdens de conferentie aandacht zijn voor bekwaamheidseisen voor lerarenopleiders onder andere aan de hand van de ervaringen die zijn opgedaan met de beroepsstandaard en het beroepsregister van de VELON.