Provincie Noord-Holland

21-10-2005

Onderwerp

Gedeputeerde Schipper op werkbezoek in Suriname

Karin van Eerde

Gedeputeerde Hans Schipper van de provincie Noord-Holland brengt van 22 tot en met 27 oktober een werkbezoek aan Suriname. Schipper is hiervoor uitgenodigd door de Stichting Herstelling en de Stichting gebouwd Erfgoed Suriname. Samen met de Surinaamse minister van Onderwijs opent de gedeputeerde het gerestaureerde Nola Hatterman Instituut, een belangrijke kunstonderwijsinstelling in Paramaribo. Daarnaast bezoekt Schipper een aantal projecten dat in het kader van ontwikkelingssamenwerking wordt ondersteund door de provincie.

Herstelling in Paramaribo
De Stichting Herstelling is een initiatief van de provincie Noord-Holland, maatwerk Amsterdam en de Stichting Stelling Amsterdam. Het is een werkervaringsproject in Noord-Holland waarbij jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt meewerken aan het opknappen van de Stelling van Amsterdam. De Stichting Herstelling heeft in Suriname, met steun van onder meer de provincie, een soortgelijk internationaal project gestart met Surinaamse jongeren om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Hierbij is de enige nog op te knappen houten officierswoning van het complex Fort Zeelandia in Paramaribo gerestaureerd, waarin sinds 1996 het Nola Hatterman Instituut onderdak heeft. Op 24 oktober opent de Surinaamse minister van Onderwijs samen met gedeputeerde Schipper en de bestuurlijke vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam het gerestaureerde Instituut, dat een belangrijke rol heeft in de Surinaamse cultuurwereld. Aansluitend vindt het symposium Samen werken en leren op gemeenschappelijk erfgoed, plaats.

Ontwikkelingssamenwerking
Tijdens het bezoek aan Suriname bezoekt gedeputeerde Schipper drie projecten die in het kader van ontwikkelingssamenwerking door de provincie worden ondersteund: de Woningbouw Stichting Habitat, het maaltijdproject voor ouderen en het ACDS weeshuis.