Gemeente Enkhuizen

Week 32: Expositie schilderijen Naïeve stijl in de Blauwe Zaal

Ze vallen direct op bij iedereen die momenteel het gemeentehuis in loopt: de schilderen van Frans Mulder, de autodidact uit Purmerend. 33 werken in naïeve stijl fleuren de wanden op in de Blauwe Zaal van het stadhuis, van 22 oktober jl. tot en met 3 december a.s.

Frans Mulder is geboren op 14 april 1923 te Amsterdam (in het voormalig tuindorp Oostzaan). Hij verdiende de kost als slager en horeca-exploitant en kwam pas op zijn 59^e (nadat hij gestopt was met werken) tot de ontdekking dat hij talent had als kunstschilder. Hij schildert voornamelijk met olieverf; daarnaast maakt hij inkt-, en potloodtekeningen.

Landschap

Zijn favoriete onderwerp is 'het landschap', en dan vooral het landschap rond Purmerend. In heldere, vrolijke kleuren, vol met details, geeft hij zijn onderwerpen weer. Van de verhoudingen klopt niets, maar dat is een kenmerk van de naïeve schilderkunst. Zo wordt deze schilderkunst ook wel 'de kunst van het Heilig Hart' genoemd. De kunstenaar werkt direct vanuit zijn gevoel en geeft het door hem gekozen onderwerp zo getrouw mogelijk volgens zijn eigen beleving weer.

Levendig en expressief schilderij: landelijk tafereel met koeien

De doeken die in het gemeentehuis hangen bestrijken een periode van 17 jaar; het oudste doek stamt uit 1987, het nieuwste uit 2004. Heel goed is zo de ontwikkeling te volgen die Frans Mulder in al die jaren heeft doorgemaakt.

De kunstenaar omschrijft zelf de manier waarop hij werkt als volgt: Alle delen zet ik op vanuit mijn hoofd. Ik werk van boven naar beneden, bekommer met niet om het perspectief. Ik puzzel gewoon alles bij elkaar. Zo droom ik in het landschap weg, hoor en zie dan niets anders meer! Frans Mulder heeft een voorliefde voor het toevoegen van veel, kleine details; dit zorgt ervoor dat de landschappen nooit doods en vlak zijn, maar levendig en expressief.

Inmiddels heeft Mulder al tientallen exposities gehouden, ook in het buitenland. En uitgeschilderd is de thans 82-jarige schilder nog lang niet!

Wilt u kennismaken met zijn werk, dan kan dat in de maanden augustus en september.

Datum laatst gewijzigd: 15/08/2005