PERSBERICHT - 2005-10-03

De Stripdagen 2005 op nieuwe en grotere locatie

22 en 23 oktober: Stripdagen in Houten bij Euretco Expo Center

Met een oppervlakte van ca. 5000 vierkante meter en meer dan honderd deelnemers is De Stripdagen de afgelopen jaren weer zo gegroeid dat Het Stripschap, de organisator hiervan, na twee fantastische festivals in Themapark Archeon in Alphen aan den Rijn op zoek is gegaan naar een nieuwe locatie en die heeft gevonden in Euretco Expo Center in Houten (bij Utrecht). Daar organiseert Het Stripschap op 22 en 23 oktober aflevering 37 van De Stripdagen met zo'n beetje alle Nederlandse stripmakers die er zijn en een programma vol met hoogtepunten. Met een thema als 'muziek' is de kans groot dat De Stripdagen uitdraait op één groot feest. Naar verwachting zullen meer dan vijfduizend stripliefhebbers De Stripdagen gaan bezoeken.

Na een aantal minder druk bezochte edities rond de milleniumwisseling zat De Stripdagen een beetje in het slop toen Het Stripschap begin 2003 aanklopte bij Themapark Archeon in Alphen aan den Rijn om het festival dat jaar daar te organiseren. Het Stripschap werd met open armen ontvangen en mede dankzij Archeon werden De Stripdagen van 2003 en 2004 weer zo succesvol bezocht en bejubeld als in de periode voor de neergang in bezoekersaantallen.

Begin van dit jaar werd duidelijk dat het festival in die korte tijd zo was gegroeid dat er moest worden uitgekeken naar een nieuwe locatie. Na twee jaar Archeon was dat een moeilijke beslissing maar met het Euretco Expo Center in Houten (bij Utrecht) is er een mooie en grotere plek voor De Stripdagen gevonden.

De Stripdagen heeft elk jaar een thema. Dit jaar staan De Stripdagen in het teken van muziek en de relatie tot strips. En dat is goed te zien aan het programma dat Het Stripschap dit jaar voor het festival heeft kunnen samenstellen, met als absolute hoogtepunten de kindermusical Prins & Ploes, gebaseerd op de gelijknamige stripfiguren van striptekenaar Wout Paulussen, en een concert van The Legendary Movie Orchestra, met hun vertolking van een aantal melodiën uit stripverfilmingen en tekenfilms. Muziekuitgever Reba Productions uit Zwolle komt met een unieke tentoonstelling van artwork dat door striptekenaars is gemaakt voor muziekboeken en bladmuziek. Er zijn muziekoptredens en de deelnemers aan de verschillende beurzen is gevraagd om zoveel mogelijk muziekcuriosa in hun stand op te hangen. Het stripinformatieblad Stripschrift en MYX Stripmagazine komt met speciale muzieknummers, over muziek en strips en met strips over muziek.

Daarnaast is er uiteraard de vertrouwde programmering met tentoonstellingen, videopresentaties van stripverfilmingen, stripklassiekers op vier wielen en natuurlijk de uitreiking van de Bulletje en Boonestaak Schalen en de Stripschapprijzen. De VPRO organiseert dit jaar onder de titel Tussen Kunst & Strips een taxatieprogramma van stripalbums en stripcuriosa voor hun digitale kanaal /Geschiedenis. Het programma wordt op De Stripdagen opgenomen en in de week daarop uitgezonden in het kader van de themaweek Strips: Getekend door de tijd. Tenslotte presenteert stripjournalist Jeroen Mirck een stripforum over webcomics.

Door de entertainmentcultuur van tegenwoordig is de aanwas van jonge stripliefhebbers enorm. Geïnspireerd en geïnformeerd door bijvoorbeeld videoclips, muziekzenders, jongerenzenders en nieuwe succesvolle maandbladen en cutting edge strips (als bijvoorbeeld Witch) weten jongeren massaal de weg te vinden naar stripwinkels, internetsites en bioscoop. Hierdoor is de reeds bestaand groep liefhebbers van het beeldverhaal het laatste decennium behoorlijk in omvang toegenomen én verjongt.

Uiteraard hebben de grote reeks verfilmingen van allerlei stripklassiekers die de laatste jaren zin gemaakt hier veel aan bijgedragen (o.a. X-Men, Sin City, Spiderman).

Over bijzondere gasten kunnen we nog niets vertellen, maar zeker is dat de burgemeester van Houten, de heer Lamers, op zaterdag de Stripschapprijs 2005 zal uitreiken. Deze prijs is inmiddels een mooie traditie in de lange geschiedenis van De Stripdagen.

Momenteel vergadert de commissie van de Stripschapprijzen onder voorzitterschap van scenarioschrijver Ger Apeldoorn over de toekenning van de Stripschapprijs, de albums van het jaar 2005 en de P.Hans Frankfurtherprijs voor bijzondere verdiensten. Dat geldt ook voor de commissie die verantwoordelijk is voor de toekenning van de Bulletje en Boonestaak Schalen aan stripmakers die aan de wieg van het beeldverhaal hebben gestaan.

De programmering op De Stripdagen
22 en 23 oktober: Euretco Expo Center, Houten (bij Utrecht)

De muziekprogrammering
· Prins & Ploes, een voorproefje van deze kindermusical met liedjes en spelletjes. Vanaf februari 2006 is Prins & Ploes De Musical in het theater te zien. Prins & Ploes De Musical is gebaseerd op de gelijknamige stripfiguren van Wout Paulussen.

· The Legendary Movie Orchestra speelt muziek uit stripverfilmingen en tekenfilms

· Muzikale optredens van verschillende stripmakers en striphelden

· De muziek van de pop/rock band SUB wordt tijdens hun optreden verbeeld in een strip, getekend door de Belgische striptekenaar Brecht Evens, winnaar van het beste debuut 2005 van het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde.

· Een expositie van (originele) illustraties voor omslagen van muziekboeken en bladmuziek, gemaakt door striptekenaars, van voor de oorlog tot nu

· Deelnemers aan De Stripdagen kleden hun stand aan met muzikale stripfiguren maar ook met muziekillustraties en platenhoezen, gemaakt door striptekenaars

· Volop aandacht voor de stripmusicals Annie, Ollie B. Bommel en Jan, Jans en de kinderen. Lydia Rood en Robert van der Kroft signeren het boek van de musical Annie

· Het stripinformatieblad Stripschrift en MYX Stripmagazine komen ter gelegenheid van De Stripdagen met speciale muzieknummers, over muziek en strips en met strips over muziek

· De fantasy artwork gitaren van R.E. Mind Creations uit Lelystad

· In de zaal naast De Stripdagen is op zondag 23 oktober de Discobeurs

Voor de kids

· Prins & Ploes, een voorproefje van deze kindermusical met liedjes en spelletjes

· Prins & Ploes met een echte kinderboerderij

· Prins & Ploes, de poppenkast

· Klein Suske en Wiske springkasteel

· Klein Suske en Wiske spelletjes

· 20 jaar Oktoknopie - Meet & Greet met striptekenaar Gerard Leever van de populairste strip uit het blad Taptoe met een kleine expositie van zijn werk en een wedstrijd om een naam te bedenken voor het aapje dat Gerard heeft bedacht voor de Look-o-Look cartoons (met mooie prijzen en veel snoep)

· Sneltekenaars

· Schminken

· Stripveiling speciaal voor kinderen

· Striphelden op het witte doek videopresentatie

· De Hoe Komik Hier Weg Stripkwiz met striptekenaar en kinderboekenillustrator en vader Kees de Boer

· Op de foto met je favoriete stripheld

· Stripmuur, om lekker op te tekenen

· Sjors en Sjimmie zijn er ook!

De vertrouwde programmering

· De uitreiking van de Stripschapprijzen met de uitreiking van de P. Hans Frankfurtherprijs voor bijzondere verdiensten, de Stripschappenningen voor de beste albums van het jaar en de Stripschapprijs.

· De uitreiking van de Bulletje en Boonestaak Schalen

· De stripboekenbeurs, met meer dan 75 deelnemers uit binnen -en buitenland

· De stripverzamelbeurs, met meer dan 50 deelnemers uit binnen -en buitenland

· Signeersessies van bekende en minder bekende stripmakers

· Smallpress, jong striptalent presenteert hun werk

· De Stripveilingen

· Striphelden op het witte doek videopresentatie

· De Hoe komik Hier Weg Stripkwiz

· Op de foto met je favoriete stripheld

· Sneltekenaars

· De Rammelende Rally, stripklassiekers op vier wielen

· Stripmuur, om lekker op te tekenen (ook voor de stripmakers)

· De striptas (alleen voor de leden van Het Stripschap)

Tentoonstellingen en presentaties

· 20 jaar Oktoknopie, met Gerard Leever en Look-o-Look

· 40 jaar De Opkomst en Ondergang van het keizerrijk Trigie, met Don Lawrence Collection

· Prins Valiant, de legendarische Amerikaanse krantenstrip van Harold Foster

· Striphelden op het witte doek videopresentatie

· Comic Art presenteert hun collectie origineel artwork

· Het werk van Fred Julsing, met Stripgalerie.nl en stripverhaal.nl

· Het werk van Maarten Toonder, met Bommelprent en Uitgeverij Ton Paauw

· Strips & Muziek expositie - Een expositie van (originele) illustraties voor omslagen van muziekboeken en bladmuziek, gemaakt door striptekenaars, van voor de oorlog tot nu

· Boekpresentaties van nieuwe Alle programmagegevens zijn onder voorbehoud stripalbums en boeken over strips

Extra programmering

· Strips & Muziek

· In Memoriam - Marten Toonder en Fred Julsing

· De superhelden zijn weer terug op De Stripdagen, met Uitgeverij Juniorpress

· Strips: Getekend door de tijd - In het kader van deze themaweek op het digitale kanaal van de VPRO is op zaterdag 22 oktober een live verslag van de taxatie van origineel artwork, stripcuriosa en klassieke stripwerken door een groep van kenners onder de titel Tussen kunst en strips

· Kunst, geïnspireerd door strips - diverse kunstenaars presenteren hun werk

· Stripster en Clickburg presenteren de jonge striptalenten van Nederland en België, die veelal via het internet publiceren. Vandaar de naam webcomics.

· Jeroen - talkshow over actuele striponderwerpen onder leiding van stripjournalist Jeroen Mirck. Het onderwerp is deze keer 'De rol van webcomics in de verdere ontwikkeling van het beeldverhaal'

· The Never Ending Story - Wilma de Bock en Karel van der Eijk tekenen tijdens De Stripdagen een stripverhaal waar geen einde aan komt

· Gratis voor iedereen een exemplaar van het magische blad Witch, met dank aan Sanoma Uitgevers in Hoofddorp

· En ook gratis voor iedereen het programmaboek van De Stripdagen, met dank aan al onze sponsors

Alle programmagegevens zijn onder voorbehoud.
Voor meer info kijk op www.stripdagen.nl
Dit bericht is vrij voor publicatie.