Ingezonden persbericht


Persbericht+ Persbericht + Persbericht + Drents Museum

10 oktober 2005

Archeologieweek in het teken van Ötzi
22 t/m 30 oktober 2005

Niks te doen in de herfstvakantie? Het Drents Museum in Assen gooit van 22 tot en met 30 oktober 2005 zijn deuren open met een Archeologieweek die volledig in het teken staat van de 5000 jaar oude gletsjermummie Ötzi. Een week vol met activiteiten voor jong en oud, variërend van presentaties, tatoeages ontwerpen, lezingen, demonstraties, een klimwand, oude technieken zoals spinnen, pijlen maken en trechterbekers restaureren en nog veel meer. Alle activiteiten starten om 13. 00 uur. De meeste activiteiten hebben een directe relatie met de voorwerpen en verhalen die te zien zijn in de succesvolle tentoonstelling 'Ötzi, de gletsjermummie', die nog tot en met 30 oktober aanstaande te zien is in het Drents Museum.

(Kinder)activiteiten
Elke dag, behalve maandag, zijn er extra activiteiten die te maken hebben met Ötzi. Zo mag elke bezoeker meehelpen met twijnen, een vlechttechniek met gras. Er wordt geprobeerd de bijzondere grasmantel van Ötzi na te maken. Ötzi had meer dan 50 tatoeages, die in zijn tijd waarschijnlijk dienden ter pijnbestrijding. Kinderen van nu mogen deze week zelf een bijzondere tattoo ontwerpen, of een die meer geschikt is voor Ötzi. Niet actief genoeg? Probeer dan de klimwand te bedwingen. Er zijn professionele instructeurs om een handje te helpen. De klimwand staat buiten het museum en is alleen bij goed weer in gebruik.

Niet alleen Ötzi staat centraal, ook zijn tijdgenoten, de hunebedbouwers. Om de hunebedbouwers beter te leren kennen kunnen kinderen (en volwassenen) hun potten namaken (kleien), spinnen, pijlen maken en trechterbekers restaureren. Elke dag zijn er inleidingen, waarbij, met behulp van voorwerpen, allerhande interessante zaken over het dagelijkse leven 5000 jaar geleden wordt uitgelegd. Deze inleidingen zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Natuurlijk is de OntdekkingsKamer elke dag (behalve maandag) open, waar extra Ötzi-activiteiten worden georganiseerd.

Zondagen
Op zondag 23 oktober 2005 om 14.00 uur vertelt de bekende bergbeklimster Rozemarijn Janssen, speciaal voor kinderen en geïnteresseerde ouders, over de vreemde situaties waarin ze tijdens haar klimavonturen terecht is gekomen. Zo staat ze stil bij de vraag wat je doet als je tong zit vastgevroren aan een aluminium sneeuwzaag en hoe je een dagenlange sneeuwstorm overleeft. Verder zijn er deze dag stands van onder andere De- Ice met een sponsoractie voor de expeditie van astmapatiënten naar de Mount Everest en informatie over Zuid-Tiroler bergen door het Südtiroler Marketing Gesellschaft.

Zondag 30 oktober 2005 kan de bezoeker alles leren over alternatieve geneeskunst, zoals die in de tijd van Ötzi gebruikelijk was. Martijn Velthuizen geeft om 14.00 uur een lezing over de relatie tussen de drukpunten en de speciale tatoeages van Ötzi. De natuurgeneeskundige praktijk Channa uit Assen verzorgt demonstraties met reiki, tai chi en ethische oliën en er is informatie over de geneeskrachtige werking van edel- en hafedelstenen.

Passe-partout
Speciaal voor de Archeologieweek is er een passe-partout ontwikkeld. Iedereen die meerdere dagen wil genieten van de activiteiten hoeft maar één keer de normale entreeprijs voor het museum te betalen. De passe-partout is alleen tijdens de Archeologieweek geldig en is verkrijgbaar bij de entreebalie van het museum.

Oktobermaand-Kindermaand
Elke zondag in oktober mogen alle kinderen van de basisschool vanaf 13.00 uur gratis naar het museum in het kader van Oktobermaand-Kindermaand. Oktobermaand-Kindermaand is een initiatief van de provincie Drenthe, waarbij basisschoolkinderen gestimuleerd worden om kennis te nemen met de vele kunst- en cultuurinstellingen in de provincie.

//////////////////