Ingezonden persbericht


Uitnodiging voor de pers

13 oktober 2005

'Nooit geweten dat folklore zo gevarieerd is'

Uitnodiging voor de pers:

Nationale Volkscultuurdag 2005 op Fort Voordorp bij Utrecht

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur nodigt u graag uit om de Nationale Volkscultuurdag 2005 bij te wonen. Het wordt zaterdag 22 oktober op Fort Voordorp bij Utrecht een spetterend spektakel, waarmee het Jaar van de Folklore 2005 officieel wordt afgesloten. U bent tussen 10:30 en 17:30 uur van harte welkom. Laat u het ons weten als u komt?

Vaak wordt gedacht dat folklore een oubollige hobby is van bejaarde mensen. De Nationale Volkscultuurdag laat zien dat het tegendeel het geval is. Folklore is voor jong en oud. Het is een eigentijdse manier om het verleden aan den lijve te beleven, in dans, muziek, theater, sporten en spelen, eten en drinken en nog veel meer. 'Nooit geweten dat folklore zo gevarieerd is', aldus één van de vele binnengekomen reacties.

Tientallen folkloreverenigingen werken mee aan de Nationale Volkscultuurdag. Van kostuumvereniging De Gouden Leeuw tot folklorevereniging Aald Hielpen, van het Culinair Historisch Kookmuseum tot het reuzengilde met de drie reuzen van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom en van dansgroep Piet Hein tot living historyvereniging Ratatouille. Samen zorgen zij voor een interessant en gevarieerd programma. Carbidschieters en drie reuzen zorgen voor de opening, waarna de gehele dag door overal in het fort dingen te doen zijn.

De dansers van 't Aol Volk laten niet alleen zien dat folkloredans topsport is, ze bieden met demonstraties van ambachten ook een kijkje achter de schermen De folkloristische vereniging Ljouwerter Skotsploech toont Fryske Trou, een zelden uitgevoerd Fries theaterstuk. Kaatsers, kolvers en andere sporters nodigen het publiek uit om mee te doen met traditionele sporten en spelen. Wetenschappers laten vanaf 13:30 uur hun licht schijnen over de zin en onzin van folklore. Dansgroep Piet Hein, een gezelschap jonge dansers, brengt om 16:30 uur een nieuwe historisch geïnspireerde choreografie. Kortom: de Nationale Volkscultuurdag biedt voor elk wat wils!

Kijk voor meer informatie op www.jaarvandefolklore.nl en op www.volkscultuur.nl. We stellen het op prijs als u ons laat weten dat u komt. Stuurt u een e-mail naar ncv@volkscultuur.nl.