Ingezonden persbericht


Persbericht

20 oktober 2005

Friese vereniging brengt 'Fryske Trou'
Folkloristisch spektakel tijdens de Nationale Volkscultuurdag

Zaterdag 22 oktober is de Nationale Volkscultuurdag 2005. Aan het programma, dat begint om 10:30 en duurt tot 17:30 uur, werken tientallen folkloristische groepen en verenigingen. Samen laten zij op Fort Voordorp bij Utrecht zien wat folklore is: het herbeléven van het verleden. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft in het programma het beste op folkloristisch terrein bijeengebracht. Eén van de hoogtepunten is 'Fryske Trou', een zeer beeldend zang- en theaterstuk dat wordt opgevoerd door de Ljouwerter Skotsploech uit Leeuwarden. Fryske Trou staat van 14:45 tot 15:30 uur op het programma.

'Fryske Trou' ontstond in 1919 als bijdrage aan het Vaderlandsch Historisch Volksfeest in Arnhem. Met dit feest wilden de organisatoren de onderlinge verbondenheid van de Nederlandse provincies en de trouw van de provincies aan Nederland tot uitdrukking brengen. Het was een woelige tijd: de grote oorlog was net afgelopen, en overal in Europa waren revoluties. Nederlands eigen kleine revolutie werd in de kiem gesmoord. Yme Schuitmaker schreef voor deze gelegenheid een zang- en theaterstuk, dat verschillende Friese ambachten en sporten laat zien uit het begin van de twintigste eeuw. De Ljouwerter Skotsploech is sinds 1948 de enige groep die dit Friese spektakelstuk mag opvoeren. De groep gebruikt daarvoor de originele kleding.

In 'Fryske Trou' passeren ze allemaal de revue: de melkers en melksters; de maaiers; de boerenmeiden; de machinemaaiers; de dorsers; de schippers; de hardrijders en hardrijdsters en de kaatsers. De melkers en melksters laten horen en zien hoe zij al voor dag en dauw in actie komen om het kostbare vee te verzorgen. Ze drijven de koeien bij elkaar, ze binden de beesten de touwen om de poten en al spoedig stroomt de vette melk in de emmers. De dorsers staan klaar om de banden van de schoven los te maken. Ze zwaaien met hun knuppel en zorgen ervoor dat geen korrel in de aren blijft. Maar er is ook tijd voor ontspanning. 's Winters is het hardrijden op de schaats en 's zomers het kaatsen zeer in trek. Met het gezamenlijk zingen van het Friese volkslied wordt 'Fryske Trou' in stijl besloten.



Ingezonden persbericht