Gemeente Zwolle

Onderzoek naar de sportbehoefte van ouderen

1600 willekeurig gekozen Zwollenaren van 50 jaar en ouder krijgen dit weekend een vragenlijst in de bus met vragen of en hoe zij aan sport en beweging doen.
Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek van het Nederlands Instituut voor sport en bewegen (NISB) onder 50plussers in Zwolle, Den Haag, Tilburg en Heerenveen. Het doel van het onderzoek is om de wensen en behoeften van 50-plussers in kaart brengen, zodat het aanbod van sportfaciliteiten daarop afgestemd en eventueel aangepast kan worden.

De gemeente Zwolle probeert al langer Zwolse ouderen meer aan het sporten en bewegen te krijgen. Sporten is immers niet alleen gezond, maar ook goed voor de sociale contacten. Via de zogenoemde regeling breedtesportimpuls geeft de gemeente bijvoorbeeld subsidie aan de Stichting Welzijn Ouderen. Sinds 1999 is het aantal sportdeelnemers bij deze stichting verdubbeld: van ca. 950 naar ca. 2000. Dat is een prima resultaat. Toch zou de gemeente graag zien dat ouderen ook meer via de
'gewone' sportverenigingen gaan sporten en bewegen. Op basis van de onderzoeksresultaten zullen de gemeente, Sportservice Zwolle en de Stichting Welzijn Ouderen in overleg met de sportverenigingen bekijken hoe het aanbod voor ouderen nog meer afgestemd kan worden op de vraag. De gemeente roept dan ook de 1600 geënquêteerden op om de vragenlijst daadwerkelijk in te vullen.


---