Politie Groningen

Persberichten zaterdag 22 oktober 2005

Provincie Groningen 22-10-2005 -

Alcohol in het verkeer
Op de Winschoterweg in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 45-jarige inwoner van Drachten aangehouden die met een
alcoholpromillage van 0.9 promille zijn auto bestuurde. Hij kreeg tevens een rijverbod van enkele uren.
Een 49-jarige automobilist uit Termunten had de pech dat de politie juist passeerde toen hij met zijn auto in de berm raakte van de Haven Zuidzijde in Scheemda. Hij bleek gedronken te hebben. Aan het politiebureau werd duidelijk dat hij ongeveer 1.9 promille alcohol in zijn bloed had, bijna vier keer het maximum toegestane promillage van 0.5 promille. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.
Een 51-jarige inwoonster van Stadskanaal werd op de Scheepswerfstraat in haar woonplaats aangehouden voor rijden onder invloed. Zij had 1.7 promille in haar bloed. Haar rijbewijs werd eveneens ingevorderd. Een 47-jarige automobilist uit Leek kreeg vrijdagavond op de Kaleweg bij Doezum controle op alcoholgebruik. Hij bleek te veel gedronken te hebben (1 promille). Hij kreeg een rijverbod van enkele uren en een proces-verbaal.

Mussel: auto tegen boom
Een 52-jarige inwoonster van Mussel is vrijdagmiddag gewond geraakt toen ze op de Musselweg in haar woonplaats met haar auto tegen een boom botste. Ze is met schouderletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Stadskanaal. Het ongeval ontstond doordat een 49-jarige automobilist uit Hardenberg vanuit een uitrit de weg opreed en daarbij tegen de auto van de vrouw botste. Deze raakte vervolgens uit koers en botste tegen de boom. De beide autos raakten flink beschadigd en zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd..

Winsum: vernieler aangehouden
Een 23-jarige inwoner van Groningen is vrijdagnacht aangehouden voor vernielingen op het NS-station in Winsum. Getuigen hadden gezien dat de man, die zwaar onder invloed van alcohol leek, een aantal ruiten van een abri kapot schopte. Toen hij daarover werd aangesproken werd hij agressief en ging gewoon door. De gewaarschuwde politie moest constateren dat de trein juist wegreed met de dader erin. Daarop werden de collegas van de stad gewaarschuwd die na enig zoeken erin slaagden de man aan te houden, nadat hij al uit de trein was gestapt. Het signalement die getuigen hadden opgegeven was zeer duidelijk. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Overigens was het vrijdagavond in Winsum erg rustig op de lummelplaatsen in Winsum. In verband met het aangekondigd beleid werd er door de politie vrijdagavond per fiets gesurveilleerd. Mogelijk dat het slechte weers ervoor zorgde dat er weinig jeugd op straat aanwezig was. De politie gaat door met het verscherpt toezicht. Zie ook de berichtgeving van woensdag 19 oktober jl.

Stadskanaal: dreigende klant aangehouden
Een 18-jarige inwoner van Stadskanaal is vrijdagnacht op het bakboord in zijn woonplaats aangehouden voor bedreiging en mishandeling van een politieagent. De man was kort daarvoor als lastige klant uit een café aan de Hoofdstraat gebonjourd. Op zich verliep dat redelijk, maar toen hij met een maat weg wilde fietsen in het bijzijn van de gewaarschuwde politie, bleek dat zijn verlichting niet in orde was. Hij werd door de agenten gewaarschuwd dat als hij zou gaan rijden, hij een bekeuring zou krijgen. Daar trok hij zich niets van aan. Nadat hij met zijn fiets over de kop was geslagen, rende hij hard weg. Even later werd hij aangetroffen waarbij hem werd meegedeeld dat hij alsnog een bekeuring kreeg. Zijn maat, die inmiddels een verlichtingsbon had gekregen, begon zich ermee te bemoeien, waarna de 18-jarige zich kennelijk gesterkt voelde en volledig door het lint ging. Daarbij sloeg hij een politieman onverwacht hard in het gezicht. Hij werd vervolgens overmeesterd en in de boeien geslagen. Voor nader onderzoek werd hij overgebracht naar het politiebureau. Onderweg en aan het politiebureau dreigde hij de aanwezige politiemensen met de dood. Hij is ingesloten.

Groningen: Gewonde bij botsing meerdere autos
Bij een botsing tussen vier personenautos voor de rotonde van het Hoendiep, de Diamantlaan en de Jaap van Zwedenlaan in de stad, is vrijdagmiddag een 34-jarige automobiliste uit Tolbert gewond geraakt. Ze is met ernstige nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. Zij zat in de auto die als achterste van drie voertuigen op het Hoendiep stilstonden voor de rotonde. Een achterop komende automobiliste, een 23-jarige inwoonster van Grootegast, zag dit net even te laat waardoor ze tegen de auto van de Tolberster botste. Vervolgens botsten alle autos tegen elkaar. Een bergingsbedrijf heeft drie autos na het ongeval afgevoerd.

Provincie Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.
Noordbroek, Rijksweg 33: aantal geregistreerde voertuigen: 1290, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 123 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.
Harkstede , Hoofdweg : aantal geregistreerde voertuigen: 570, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid:80 km/uur.
Groningen, Groningerweg : aantal geregistreerde voertuigen: 1167, aantal overtredingen: 75 , hoogst gemeten snelheid: 70 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.