Socialistische Partij

Kant wil Ross confronteren met ondermaatse ouderenzorg

22-10-2005 * Tweede-Kamerlid Agnes Kant wil deze week in debat met staatssecretaris Ross over de ouderenzorg. Vandaag lekte via de Volkskrant een vertrouwelijke rapport uit van het college van ziekenhuisvoorzieningen, over de erbarmelijke staat van de huisvesting in verzorgings- en verpleeghuizen. Ook de privacyproblemen in verpleeghuizen zijn, ondanks ruim tien jaar aandringen van de Tweede Kamer, nog steeds niet opgelost.

Agnes Kant Kant: "Het grootste probleem is dat niemand de verantwoordelijkheid neemt. Verpleeghuizen willen wel, maar kunnen niet. De staatsecretaris zegt dat het moet, maar steekt geen hand uit om het mogelijk te maken."

"Kennelijk is het al zo normaal dat de huisvesting ondermaats is, dat het ons niet meer opvalt dat ouderen helemaal niet naar toilet kunnen omdat de helft van de toiletten niet rolstoeltoegankelijk zijn."

"De overheid moet de regie in handen nemen en op zeer korte termijn met een rigoureus plan van aanpak komen. En vervolgens moet de regering daarbij de bijbehorende middelen leveren om deze problemen uit de wereld te helpen."

"Het wordt onderhand toch eens tijd dat we hardop vragen gaan stellen: hoe willen we dat ouderen gehuisvest en verzorgd worden? En hoe gaan we dit mogelijk maken?"