Internationaal Filmfestival van Vlaanderen

The Three Burials of Melquiades Estrada
wint 32ste Filmfestival Gent

Gent (22 oktober 2005). The Three Burials of Melquiades Estrada, de debuutfilm van Tommy Lee Jones, heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen op het 32ste Filmfestival Gent. De internationale jury, onder voorzitterschap van Arthur Lappin, maakte zaterdagavond in de Zebrastraat de uitslag bekend. De plechtigheid werd gevolgd door de Benelux première van Dominique Deruddere's De Bloedbruiloft.

De jury was samengesteld uit Arthur Lappin, Lissy Belaiche, Brenda Blethyn, Dominique Deruddere, Jose Luis Castiñeira de Dios en Carine Tardieu.

De Grote Prijs voor Beste Film gaat dit jaar naar The Three Burials of Melquiades Estrada van Tommy Lee Jones, die met deze film zijn regiedebuut maakt. Voor het script deed hij een beroep op de scenarist van Amores Perros en 21 Grams, Guillermo Arriaga. Op het jongste festival van Cannes kreeg de film al de prijs voor het beste scenario en kaapte Tommy Lee Jones de prijs weg voor de beste acteur. De Grote Prijs voor Beste Film bestaat uit een distributiepremie van 25.000 euro ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen).

De Georges Delrue Prijs voor Beste Muziek werd gewonnen door Stephen Warbeck voor de muziek van John Madden's Proof. Hier gaat het om een distributiepremie ter waarde van 15.000 euro, voor de ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel.

Be With Me werd bekroond met de Sabam Auteursprijs voor Beste Scenario. Eric Khoo en Wong Kim Hoh krijgen een distributiepremie van 12.500 euro.

Li Yu, de regisseur van de Chinese film Dam Street, ontving de Robert Wise Prijs voor Beste Regisseur (5.000 euro distributiepremie).

Tijdens het 32ste Filmfestival Gent werden er nog verschillende prijzen uitgereikt.

Till Nowak kaapte met zijn kortfilm Delivery de hoofdprijs weg in de Prix UIP Ghent 2005 kortfilmcompetitie. Naast 2.000 euro aan prijzengeld heeft Nowak ook een nominatie voor de Prix UIP for Best European Short op zak.

De Belgische Kortfilmcompetitie i.s.m. De Nationale Loterij is gewonnen door Meander van Joke Liberge. Zij mocht 5.000 euro mee naar huis nemen. Bij de Competitie voor Vlaamse Studentenkortfilms gaat de ACE Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm naar Ureca van Rits-student Kenneth Taylor. Ureca werd bekroond met een premie van 2.000 euro cash en 7.500 euro postproductiefaciliteiten.

Kammerflimmern, het debuut van Hendrik Hölzemann heeft dit jaar de Mine Xplore Award gewonnen.

De FNAC Publieksprijs wordt op maandag 24 oktober bekend gemaakt. De Canvas-publieksprijs gaat naar Crossing The Bridge van Fatih Akin

De 32e editie van het Internationaal Filmfestival Van Vlaanderen - Gent mag terecht een succes worden genoemd.

Eerst en vooral verwelkomde het festival dit jaar meer dan 100.000 bezoekers, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Journalisten en gasten waren aangenaam verrast door de vernieuwde Press & Industry Office in de Zebrastraat. Het aangrenzende festivalrestaurant met zijn uitmuntende reputatie was een favoriete trekpleister. Het Filmfestival Gent deed zijn naam van gastvrij festival opnieuw alle eer aan: we kregen dit jaar meer dan 250 nationale en internationale gasten over de vloer. Jan Decleir, Koen De Bouw, Dominique Deruddere, Arthur Lappin, Brenda Blethyn, Imelda Staunton, Mike Leigh, Alan Ladd Jr., Diane Krüger, Jeanne Moreau, François Ozon, David Cronenberg en Viggo Mortensen wisten ons allen te vertellen dat ze er naar uitkijken om naar Gent terug te keren.

Een filmfestival draait natuurlijk om film. Met 206 films op het programma verzekerde het festival haar kijkers van een kwalitatief sterke selectie. De muzikale zijsprongetjes wisten echter ook heel wat mensen te boeien. De Vooruitprogrammatie, De World Soundtrack Awards en het Pools filmconcert waren bijzonder geslaagd. We kijken dan ook uit naar de 33e editie van het Filmfestival Gent.

33e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent
10-21 oktober 2006 - www.filmfestival.be

Het Filmfestival Gent wordt gesteund door:
de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Regering met de steun van de Vlaamse Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel en door structurele partners Kinepolis Group, Telenet, Fortis, de Nationale Loterij, e.v.a.