Lensink van berkel comm.

Amerikaans bedrijf haalt in eerste ronde meer dan 100 miljoen euro aan oninbare vorderingen op

Nederlands bedrijfsleven schrijft ten onrechte vorderingen af

Woerden, 24 oktober 2005 - Nederlandse bedrijven nemen te snel hun verlies als het gaat om afgeschreven rekeningen, terwijl deze vorderingen heel goed nog te verkopen zijn. Dat constateert het Amerikaanse Hilco Receivables, met haar Europese hoofdkantoor in Nederland (Woerden). In de Verenigde Staten heeft Hilco Receivables inmiddels een portefeuille opgebouwd van meer dan 3,5 miljard euro. In korte tijd heeft de Nederlandse vestiging ook aan andere kant van de oceaan een portefeuille van meer dan 100 miljoen euro aan afgeschreven vorderingen opgekocht bij ondernemingen. Hiermee is Hilco Receivables de eerste financiële speler in Nederland die zich volledig specialiseert in het opkopen van schulden bij banken en andere kredietverstrekkers. Zij biedt directe betaling voor afgeschreven vorderingen.

Per jaar wordt in Nederland voor 10,4 miljard euro aan consumptief krediet verstrekt. Dit gebeurt onder andere door banken, creditcardmaatschappijen en andere consumptief kredietverstrekkers. Volgens Hilco Receivables wordt daarvan minimaal 250 miljoen oninbaar geacht en afgeschreven (2,5 procent). Hilco Receivables neemt deze vordering in pakketten over. 'Deze vorderingen worden vaak ten onrechte afgeschreven. Wij kopen deze vorderingen op en proberen deze op de langere termijn te gelde te maken. Op die manier boekt de verkopende partij dus toch nog winst op afgeschreven vorderingen en men hoeft geen kosten voor onzekere incasso meer te maken', aldus Arno Lam, directeur van Hilco Receivables Europe. De kracht van Hilco Receivables zit in de combinatie van het direct kunnen voldoen van de koopprijs en de expertise bij het waarderen en innen van deze portefeuilles. De vraag binnen de Europese financiële wereld blijkt enorm. Lam: 'Als investeringsmaatschappij denken we mee met financiële ondernemingen en weten we als geen ander welke impact BASEL II en Sarbanes Oxley heeft op achterstallige vorderingen.'

In Amerika wordt per jaar voor 90 miljard dollar aan oude vorderingen verkocht. Hilco Receivables is in de VS al meer dan 10 jaar actief en de markt groeit jaarlijks nog met 10 procent. 'In de VS is het heel gebruikelijk om zogenaamde 'non performing loans' te verkopen', aldus Lam. Doelstelling is om binnen drie jaar in de Benelux en Frankrijk middels haar Hilco Receivables Fund voor 1 miljard euro aan vorderingen over te nemen. In de UK zijn we dit jaar al zover en onze thuismarkt in de Verenigde Staten is Hilco een zeer gerenommeerde speler. Het innen van de vorderingen wordt voorafgegaan door onderzoek van database analisten, zodat oninbaar geachte rekeningen toch rendabel worden.

'Per hoofd van de bevolking staat in Nederland voor 1097 euro consumptief krediet uit. Niet iedereen is in staat dit netjes terug te betalen', aldus Lam. Door deze vorderingen op te kopen wordt er naast incassobureau's nu een financiële speler toegevoegd, die uiteindelijk zorgt voor meer kapitaal op de markt. Vaak wordt nauw samengewerkt met incassobureaus om een maximaal rendement te verkrijgen.

Over Hilco Receivables
Hilco Receivables Europe is sinds 2004 actief op de Benelux markt. De moedermaatschappij is gevestigd in Chicago. Hilco Receivables is onderdeel van de Hilco Trading Group, een groep van ondernemingen die als 'balansspecialisten' ondernemingen ondersteunen bij het optimaliseren van de kasstroom door opkoop van afgeschreven of niet renderende activa. Hilco nam vorige maand in Duitsland nog 75 vestigingen over van de KarstadtQuelle.