Gemeente Almelo

Ondertekening overeenkomsten Almelo Verdiept

Spoor
ProRail en de gemeente Almelo tekenden op vrijdag 21 oktober de projectovereenkomst voor Almelo Verdiept. Daarnaast vond de ondertekening plaats van de voorovereenkomst tot ontwerp en realisatie tussen ProRail en Van Hattum en Blankevoort. In 2006 starten de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van Almelo Verdiept en als alles volgens planning verloopt, is het verdiept spoor in juli 2009 gereed.

Tussen station de Riet en de Wierdensestraat wordt het spoor over een lengte van 1059 meter verdiept aangelegd. Tijdens de bouw zal gedurende maximaal twee jaar het treinverkeer rijden over een tijdelijke, enkelsporige hulpbaan aan de oostzijde van het huidige spoor. Om de gevolgen van de aanleg voor omwonenden, het verkeer en gebruikers van het openbaar vervoer zoveel mogelijk te beperken en hen te betrekken in het traject dat tot realisatie leidt, zullen ProRail en de Gemeente Almelo samen de voorlichting rond het project verzorgen. De aannemer krijgt hierin ook een rol. De eerste informatiebijeenkomst is gepland op maandag 7 november 2005.

In augustus 2005 is de aannemer die het project gaat uitvoeren bekend geworden. Dit is gebeurd na verschillende aanbestedingsprocedures en een uitgebreide beoordeling van de inschrijvingen. ProRail koos, als verantwoordelijke voor de uitvoering, voor Van Hattum en Blankevoort dochter van Koninklijke Wessels Stevin. Deze aannemer had de beste aanbieding, beoordeeld op een combinatie van prijs, kwaliteit en levensduur. De door Van Hattum en Blankevoort aangeboden verdiepte ligging gaat uit van een traditionele techniek met verticale diepwanden en onderwaterbeton.

In 2006 starten de voorbereidende werkzaamheden voor de inrichting van het bouwterrein en de aanleg van het hulpspoor. Naar verwachting kan het hulpspoor in januari 2007 in gebruik genomen worden. In de jaren 2007 tot en met medio 2009 wordt gewerkt aan de verdieping van het spoor. Als alles volgens planning verloopt, is het verdiept spoor in juli 2009 gereed.