Gemeente Aalburg


Fietsverlichtingsactie GGA regio Breda
verlichting.jpg

Elk jaar stelt het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in samenwerking met provincies, politie en
verkeersveiligheidsorganisaties een Campagnekalender op.

Hierin staan de onderwerpen voor de landelijke
verkeersveiligheidscampagnes aangegeven. Eén van deze thema's is Fietsverlichting. Hiervoor wordt aandacht gevraagd in de donkere maanden' oktober en november. In de regio Breda zal daarom in de komende maanden de regionale fietsverlichtingsactie Licht aan, daar kun je mee thuis komen' van start gaan. Deze actie zal duren van oktober tot en met januari.

Het hebben maar ook het daadwerkelijk gebruiken van verlichting door fietsers is in de praktijk een groot probleem. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft in 1998 voor het laatst een grootschalig onderzoek naar fietsverlichting gehouden. Na afloop van de landelijke fietsverlichtingscampagne gebruikte 59% van alle fietsers de verlichting op een goede manier. Vóór de actie was dit 51%. Een stijging van 8%. Heel veel fietsers (41%) gebruikten echter net na de actie hun verlichting nog steeds niet op momenten dat dit nodig c.q. wenselijk was. Om in deze situatie verbetering aan te brengen hebben de gemeenten in de regio Breda besloten in de komende maanden een gezamenlijk project te starten om het juist gebruik van fietsverlichting intensief onder de aandacht te brengen. Onder het motto Licht aan, daar kun je mee thuis komen' zal de politie in de regio Breda in de komende maanden intensief controleren op het juiste gebruik van verlichting. De actie start in oktober met voorlichting door gemeenten richting burgers en scholieren en loopt tot en met januari 2006. De nadruk zal tijdens de controles liggen op jeugdige fietsers en bromfietsers. Het streven is om de pakkans flink te vergroten. Want ervaringen elders laten zien dat men de verlichting dan wél aanzet. Ook automobilisten moeten met extra aandacht van de politie rekening houden. Met name op het onjuist gebruik van mistlampen en verstralers zal worden gelet. Tijdens de hele handhavingperiode zal meteen verbaliserend worden opgetreden. Er wordt dus niet meer gewaarschuwd. Door middel van berichten in kranten, openbare gebouwen, sportcomplexen, vereniginggebouwen en voorlichting op scholen wordt de verlichtingsactie aangekondigd en dieper op de achtergronden ingegaan.

Doelstelling

Met de regionale fietsverlichtingscampagne wil de regio bereiken dat scholieren (maar evengoed ouderen) hun verantwoordelijkheid nemen en juiste fietsverlichting gebruiken. Het gaat om gedragsverandering. Wat nagestreefd wordt is dat het heel normaal is dat je de fietsverlichting aan hebt, óók op de fiets. Je gebruikt je verlichting niet alleen om zelf beter te zien, maar ook om op die manier beter zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van het jaar, met mist, regen, beslagen autoramen en veel duisternis geen overbodige luxe. Door het wél aan hebben van de fietsverlichting vermindert de verkeersonveiligheid door betere zichtbaarheid van met name - de schoolgaande jeugd. Concreet resultaat van de actie van dit jaar moet zijn dat een substantieel groter aantal scholieren fietsverlichting heeft en ook gebruikt.

De actie is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertuidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem en Zundert. Zij richten zich met name op de voorlichting richting scholen en de communicatie richting burgers. De politie zal in alle gemeenten strenge controles uitvoeren. De provincie Noord-Brabant subsidieert het project.