Gemeente Appingedam

24-10-2005 participatiefonds 2005

De gemeente Appingedam heeft ook in 2005 een "participatiefonds". Het gemeentebestuur vindt dat iedere inwoner recht heeft op deelname aan sociale, culturele en sportieve activiteiten. Uit dit fonds kunnen mensen met een laag inkomen een bijdrage krijgen in de kosten van dit soort activiteiten.

Voor wie
De bijdrage is niet aan een bepaalde leeftijd gebonden. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een tegemoetkoming krijgen. Volwassenen kunnen zelf een aanvraag indienen. Een ouder kan dat ook doen voor zijn/haar kinder(en) onder de 18 jaar. Het is mogelijk dat meerdere personen uit een gezin een bijdrage ontvangen.
Of men in aanmerking komt voor een bijdrage uit het fonds hangt af van de persoonlijke inkomens- en vermogenssituatie. Onderstaande voorwaarden geven daarover meer informatie.

Voorwaarden
Men moet inwoner van de gemeente Appingedam zijn om in aanmerking te komen voor een bijdrage. Het is wel mogelijk dat men deelneemt aan een activiteit die zich buiten de gemeentegrenzen afspeelt. Er zijn inkomensgrenzen:
Het inkomen mag niet hoger zijn dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm en u mag geen vermogen hebben boven de voor u geldende vrij te laten vermogen ingevolge de Wet Werk en Bijstand.

De activiteiten
Het gaat om activiteiten op sociaal-cultureel,en sportief gebied (bijvoorbeeld kosten lidmaatschap bibliotheek, sportvereniging, bezoek musea, theater, concerten, muziekschool).

De bijdrage
De bijdrage is, mits de de kosten aantoonbaar zijn EUR 90,00 per gezinslid per kalenderjaar, maar is niet persoonsgebonden. Het gezinsrecht is het aantal leden dat uw gezin telt x EUR 90,00. (voorbeeld: een gezin van 4 personen kan maximaal EUR 360,00 ontvangen ongeacht voor wie binnen het gezin de vergoeding wordt aangevraagd).

De aanvraag
U kunt een aanvraagformulier halen bij de werkeenheid Sociale Zaken op het Stadskantoor.
Via telefoonnummer 0596 691131 kunt u meer informatie krijgen over het participatiefonds. Als u het aanvraagformulier heeft ingevuld en alle bewijsstukken heeft bijgevoegd, moeten de papieren naar de gemeente worden teruggebracht. De aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. Binnen 8 weken na ontvangst van het aanvraagformulier en bijlagen ontvangt de aanvrager schriftelijk bericht.

Een aanvraag voor het betreffende kalenderjaar kan tot 1 februari 2006 worden ingediend.