Politie Gelderland-Zuid

Politie controleert inhoud geparkeerde autos

Nijmegen 24-10-2005 - (09)

Donderdag 20 oktober tussen 13.30 uur en 15.00 uur heeft de politie 204 autos, die geparkeerd stonden bij het Sanadome aan de Weg door het Jonkerbos, gecontroleerd hoe die autos door de eigenaars achtergelaten waren. Sommige autobezitters zijn namelijk slordig in het achterlaten van hun dure spullen. Een dergelijke controle had eerder plaatsgevonden op 29 september. Toen werden 217 voertuigen gecontroleerd. Van die 217 waren er 59 een interessant object voor autokrakers. Nu waren dat er nog maar 34 die aandacht van autokrakers zouden kunnen krijgen.

Tweeëntwintig bestuurders bleken hun complete autoradio in hun auto achtergelaten te hebben. Zes bestuurders hadden een akten- of schoudertas met persoonlijke spullen in de auto achtergelaten. Daarnaast zagen de controlerende politiemensen dat er zichtbaar geld in het middenconsole van de auto was achtergelaten of een dure zonnebril op het dasboard. Zelfs had één bestuurder niet de moeite genomen om zijn auto af te sluiten en uit een andere auto, die ook niet was afgesloten, kon je de dure autoradio zo eruit halen en meenemen. Voorts zag de politie in een afgesloten auto een portemonnee liggen en in een andere auto werden 25 flessen sterke drank aangetroffen.

Bij de eerste controle voorzag de politie de autos van stickers met het opschrift: "Niets erin, niets eruit!". Uiteraard zijn die stickers ook bij de 2de controle onder de ruitenwissers gedaan. Trof de politie bij de eerste controle nog 30% van de autos aan waar iets op aan te merken viel om een autokraak te voorkomen, nu was dat percentage gedaald tot 17%.

De achterzijde van de sticker is voorzien van de tekst: "Let op! Ik doe mee aan de actie tegen autocriminaliteit en heb op advies van de politie preventiemaatregelen getroffen
". Zes automobilisten hadden deze sticker inderdaad zichtbaar in de auto liggen. Nog steeds gaat de belangstelling van autokrakers het meest uit naar geluidsapparatuur. De politie zal nog een derde controle uitvoeren en kijken of het aantal autokraken ook is teruggelopen. Het publiek was ingenomen met de politiecontrole. De politie hoopt dat de controle tot resultaat heeft dat het aantal slordige bestuurders nog verder zal dalen en dat daarmee ook het aantal autokraken minder wordt.